Sałatka Wielkanocna z jajkami przepiórczymi

niesamowicie pyszne i oryginalne, na ulubione wakacje! Jako podstawę możesz wziąć swoją ulubioną sałatkę i udekorować ją w stylu wielkanocnym. Wybrałem Gniazdo głuszca, ponieważ w jego składzie są produkty znane na Święta Wielkanocne-gotowane jajka, mięso, ser, warzywa.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 61 % 20 g
węglowodany 24 % 8 g
235 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zrób sałatkę Wielkanocną. Zacznijmy od chipsów ziemniaczanych. Aby to zrobić, obierz ziemniaki (moje są średniej wielkości), opłucz i zetrzyj na tarce do koreańskiej marchwi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie opłucz chipsy ziemniaczane, aby zmyć nadmiar skrobi i osusz na ręczniku. Następnie smaż ziemniaki w dużej ilości oleju roślinnego w małych porcjach. Wybierz patelnię o dużej średnicy, aby wióry były dobrze usmażone i nie były dużą grudką, ale oddzielnymi wiórkami. Smażyć na złoty kolor, a następnie położyć na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj pierś z kurczaka w osolonej wodzie do miękkości lub, jak pieczę w folii w piekarniku z czosnkiem i przyprawami, ostudź, drobno posiekaj. Weź duże naczynie lub talerz, ułóż kawałki fileta w kształcie jajka, posmaruj majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz świeże ogórki, zetrzyj na grubej tarce, połóż na piersi kurczaka, posmaruj majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj jajka do miękkości, ostudź, zetrzyj, połóż na warstwie ogórków, posmaruj majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce, połóż na warstwie gotowanych jajek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzoną słomkę ziemniaczaną ułożyć po bokach, tworząc & quot; Gniazdo & quot;. Udekoruj według własnych upodobań, udekorowałem jajkami przepiórczymi, napisami wielkanocnymi i zielenią. To wszystko, pyszna i oryginalna sałatka na Wielkanoc jest gotowa, smacznego!

moje uwagi do przepisu-od dawna chciałem przygotować taką sałatkę, ugotowałem i nie żałowałem, jest bardzo smaczna, a jeśli nadal dobrze pracujesz nad wystrojem, może być świetną ozdobą świątecznego stołu, wraz z ciastami wielkanocnymi i innymi symbolicznymi potrawami na Wielkanoc. Miałem trochę trudności ze smażeniem chipsów ziemniaczanych, otrzymywałem je okresowo w pojedynczych brzydkich grudkach, aby nie powtarzać moich błędów-do smażenia wybierz dużą, szeroką patelnię, wlej dużą ilość oleju roślinnego,  rozgrzej go dobrze i stopniowo zanurzaj wióry w oleju, oddzielając je od siebie i od czasu do czasu mieszając. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g

Podobne przepisy