skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed rozpoczęciem gotowania należy przygotować składniki. Wszystkie warzywa są krojone na duże kawałki, a żeberka jagnięce muszą być skręcone w kółko w tak zwaną "koronę".
Krok 2:
W kotle pośrodku instalujemy jagnięcinę
Krok 3:
Wokół żeber kładziemy cebulę
Krok 4:
Następnie pomidor, a następnie dodaj sól, czarny pieprz i zira.
Krok 5:
Połóż cukinię na pomidorze
Krok 6:
Czosnek w całości
Krok 7:
Wraz z cukinią idzie kukurydza
Krok 8:
Po kukurydzy warstwa ziemniaków, po czym ponownie dodajemy przyprawy
Krok 9:
Papryka w całości
Krok 10:
A pod koniec napełniania kotła kładziemy na wierzchu wiązki z zielenią według własnych upodobań
Krok 11:
Wlej około pół litra wody. Przykryj pokrywką
Krok 12:
Dusić na małym ogniu przez 1 godzinę 30 minut
Krok 13:
Po zakończeniu czasu danie będzie gotowe. Nie zapomnij podać bulionu osobno
Stary, zapomniany przepis. Który bardzo dobrze pasuje do nowoczesnej kuchni, która teraz nabiera rozpędu, ponieważ różnorodność przepisów w Internecie rośnie z każdym dniem. Danie jest sezonowe, najtańsze do przygotowania latem. Kukurydza, papryka, pomidor są w tym okresie tak niskie, jak to możliwe. Nie wspominając o tych, którzy mają własny ogród z warzywami. Przepis jest bardzo piękny, kolorowy, pełen witamin. Bardzo podobny do basmy, ale krojenie warzyw jest INNE i oczywiście piękno ustawiania korony żeber sprawia, że gotowanie jest niezapomniane dla tych, którzy widzą to gotowanie. Warzywa w przepisie są wymienne i możesz dodać własnego smaku. Powiedzmy, że możesz dodać bakłażana, marchewkę. Jeśli nie masz pod ręką ziry, możesz zastąpić chmiel-suneli lub utskho-suneli. I oczywiście nie skupiaj się na tym, gdzie gotować. Nie tylko w kotle w naturze lub w piecu tatarskim, ale całkiem możliwe jest przystosowanie się do gaszenia na konwencjonalnym piecu gazowym. Przygotowując danie, musisz wziąć pod uwagę to, co chcesz uzyskać po zakończeniu. Jeśli chcesz warzywa bardziej całe i nie gotowane, wystarczy jedna i pół godziny. Jeśli potrzebujesz bulionu i więcej płynu, od dwóch do dwóch i pół godziny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Żeberka jagnięce - 203 kcal/100g