Dandana

prawdziwy, męski: mięsisty i sycący! Dandana to letnie uzbeckie danie, niezwykle smaczne, wysokokaloryczne i zdrowe. Przygotowanie jest absolutnie łatwe, nawet ten, kto nigdy wcześniej nie gotował w kotle, może go powtórzyć.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 50 % 9 g
89 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed rozpoczęciem gotowania należy przygotować składniki. Wszystkie warzywa są krojone na duże kawałki, a żeberka jagnięce muszą być skręcone w kółko w tak zwaną "koronę".

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W kotle pośrodku instalujemy jagnięcinę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wokół żeber kładziemy cebulę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie pomidor, a następnie dodaj sól, czarny pieprz i zira.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż cukinię na pomidorze

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czosnek w całości

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wraz z cukinią idzie kukurydza

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po kukurydzy warstwa ziemniaków, po czym ponownie dodajemy przyprawy

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Papryka w całości

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    A pod koniec napełniania kotła kładziemy na wierzchu wiązki z zielenią według własnych upodobań

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej około pół litra wody. Przykryj pokrywką

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dusić na małym ogniu przez 1 godzinę 30 minut

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po zakończeniu czasu danie będzie gotowe. Nie zapomnij podać bulionu osobno

Stary, zapomniany przepis. Który bardzo dobrze pasuje do nowoczesnej kuchni, która teraz nabiera rozpędu, ponieważ różnorodność przepisów w Internecie rośnie z każdym dniem. Danie jest sezonowe, najtańsze do przygotowania latem. Kukurydza, papryka, pomidor są w tym okresie tak niskie, jak to możliwe. Nie wspominając o tych, którzy mają własny ogród z warzywami.  Przepis jest bardzo piękny, kolorowy, pełen witamin. Bardzo podobny do basmy, ale krojenie warzyw jest INNE i oczywiście piękno ustawiania korony żeber sprawia, że gotowanie jest niezapomniane dla tych, którzy widzą to gotowanie. Warzywa w przepisie są wymienne i możesz dodać własnego smaku. Powiedzmy, że możesz dodać bakłażana, marchewkę. Jeśli nie masz pod ręką ziry, możesz zastąpić chmiel-suneli lub utskho-suneli. I oczywiście nie skupiaj się na tym, gdzie gotować. Nie tylko w kotle w naturze lub w piecu tatarskim, ale całkiem możliwe jest przystosowanie się do gaszenia na konwencjonalnym piecu gazowym. Przygotowując danie, musisz wziąć pod uwagę to, co chcesz uzyskać po zakończeniu. Jeśli chcesz warzywa bardziej całe i nie gotowane, wystarczy jedna i pół godziny. Jeśli potrzebujesz bulionu i więcej płynu, od dwóch do dwóch i pół godziny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żeberka jagnięce - 203   kcal/100g

Podobne przepisy