kiełbasa mleczna z wieprzowiny i wołowiny w domu

pyszne i zdrowe, na śniadania i przekąski! Domowa kiełbasa mleczna jest wytwarzana wyłącznie z mięsa i nie zawiera szkodliwych dodatków i konserwantów. Wykonanie go jest bardzo proste i szybkie. W smaku okazuje się delikatny, pachnący i bardzo smaczny.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 14 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 4 % 1 g
179 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domową kiełbasę wieprzową i wołową? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Kupuj mięso w zaufanych sklepach, aby było świeże i wysokiej jakości. Świeże mięso nie powinno mieć ostrego zapachu. Jeśli zostanie naciśnięty i zwolniony, nie powinno pozostać wgniecenie. Weź jajko C1 lub C0. Z przypraw wystarczy gałka muszkatołowa, ale jeśli chcesz, możesz dodać więcej odpowiednich do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Nadmiar wody zepsuje konsystencję mielonej kiełbasy. Jeśli wołowina ma żyły i folie, Usuń. Pokrój mięso nożem na kawałki, aby wygodnie było skręcić w maszynce do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przekręć mięso w maszynce do mięsa, przepuszczając przez dyszę ze średnimi otworami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś powstałe mięso mielone do plastikowej torby. Spłaszcz go, aby warstwa mięsa mielonego nie była zbyt gruba - 2-3 cm. Jest to konieczne, aby mięso było lepiej rozdrobnione.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie przekręć Mrożone mięso mielone w maszynce do mięsa, ale z małymi otworami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś mięso mielone do głębokiej miski z zaokrąglonym dnem. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Jeśli chcesz, aby kiełbasa miała różowy (kiełbasowy) kolor, zamień połowę soli na czubatą łyżeczkę soli azotynowej. Robiłam bez niej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Wygodniej jest to zrobić rękami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie z mielonego mięsa zrób jednorodną pastę mięsną. Można to zrobić za pomocą blendera zanurzeniowego, jeśli pozwala na to jego moc, lub za pomocą miski robota kuchennego z nasadką noża.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przejdź do formowania kiełbasy. Weź folię spożywczą lub plastikową torbę. W torbie w miejscu, w którym znajduje się spód, zrób węzeł. Delikatnie przenieś mięso mielone do torby. Wypuść powietrze z torby i zawiąż węzeł na drugim końcu torby. Jeśli tak jak ja będziesz używać folii spożywczej, owinąć mięso mielone szczelnie kilkoma warstwami, pozostawiając folię na obu końcach, aby można było związać końce kiełbasy. Kiełbaski powinny być gęste i elastyczne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zrobiłem 2 kiełbaski - jedną o średnicy 4 cm, drugą około 6. Dla bezpieczeństwa i polo gotuj kiełbasę w dużym garnku w temperaturze nie większej niż 80 stopni przez 2 godziny, naciskając ciężarem, aby była całkowicie w wodzie. W przypadku braku specjalnego termometru kuchennego kieruj się wodą. Nie powinna się gotować. Podczas gotowania kiełbasę należy kilkakrotnie obrócić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zanurz gotową kiełbasę mleczną w lodowatej wodzie i pozostaw do ostygnięcia na 15-20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zdejmij osłonki z kiełbasy i posmakuj.

po schłodzeniu kiełbasa jest gotowa do spożycia. Bardziej podoba mi się, gdy jest w lodówce przez kilka godzin.

przechowuj kiełbasę w lodówce, najlepiej w szklanym lub ceramicznym naczyniu nie dłużej niż 5 dni.

w przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy