kompot z czarnej porzeczki na zimę w 3 litrowym słoiku

Piękny, pyszny i bardzo zdrowy! Przygotowanie kompotu porzeczkowego na zimę jest bardzo proste. Smak tego napoju jest znacznie bardziej nasycony ze słoika, a nie gotowany w rondlu. A jego kolor jest bardzo jasny i głęboki.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
35 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kompot porzeczkowy na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Posortuj porzeczki, pozostawiając najbardziej dojrzałe i całe jagody, usuń ogony i gałązki. Możesz zwiększyć ilość cukru, jeśli wolisz bardzo słodkie kompoty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz porzeczki. Zagotuj wodę na kompot. Na 1 trzylitrowy słoik potrzebujesz około 2,5-2,6 litra wody, w zależności od liczby jagód. Dlatego lepiej podgrzej trochę więcej wody. Nadmiar zawsze można wylać lub użyć do drugiego słoika (jeśli zamkniesz kilka puszek kompotu na raz).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj słoik i wysterylizuj. Robię to w następujący sposób. Ostrożnie wlej wrzącą wodę na dno słoika cienkim strumieniem, około jednej trzeciej objętości. Aby słoik nie pękł, nie można dostać wody na jego ściany. Następnie przykrywam pokrywką i odstawiam na 25 minut. Po spuszczeniu wody można użyć słoika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej jagody do słoika, który jest jeszcze ciepły po sterylizacji i zalej je wrzącą wodą do szyi. Wlać delikatnie cienkim strumieniem na dno słoika, aby nie pękła. Przykryj i odstaw na 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę ze słoika z powrotem do garnka. Aby jagody pozostały w słoiku, użyj do tego specjalnej pokrywy z otworami. Przykryj słoik pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier do wody. Wymieszaj, zagotuj i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. W tym momencie syrop można posmakować i dodać cukier. Pamiętaj jednak, że jagody wpłyną jeszcze później na ostateczny smak kompotu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej powstały syrop porzeczkowy do słoika na szyję.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń puszkę za pomocą klucza lub Zakręć zakrętką. Odwróć puszkę do góry nogami i zawiń . Całkowicie schłodzić kompot w temperaturze pokojowej. Przechowywać w ciemnym, najlepiej chłodnym miejscu, do którego nie będzie bezpośredniego światła słonecznego.

gotowy kompot po otwarciu puszki można rozcieńczyć przegotowaną wodą na podstawie własnych preferencji.

pamiętaj, że cukier w przepisach na półfabrykaty na zimę służy nie tylko do smaku, ale przede wszystkim jako środek konserwujący. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać jego stężenia, w przeciwnym razie cukier nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

przestrzegaj podstawowych zasad konserwacji, aby twój przedmiot był przechowywany przez długi czas i bez problemów:
- usuń wszelkie zanieczyszczenia, brud, ziemię z owoców
- pozbądź się zgniłych produktów
- nie zmniejszaj ilości konserwantów i postępuj zgodnie ze wskazówkami opisanymi w przepisie
- sterylizuj puste słoiki (10 minut - 0,5 litra; 15 minut - 1 litr; 20 minut - 2 litry; 25 minut - 3 litry), gotuj pokrywki przez 10 minut
- podczas zwijania puszek za pomocą zszywacza upewnij się, że pokrywki przylegają do puszki
- Odwróć puszki do góry nogami, aby kontrolować jakość skrętu

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy