skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kompot porzeczkowy na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Posortuj porzeczki, pozostawiając najbardziej dojrzałe i całe jagody, usuń ogony i gałązki. Możesz zwiększyć ilość cukru, jeśli wolisz bardzo słodkie kompoty.
Krok 2:
Dokładnie spłucz porzeczki. Zagotuj wodę na kompot. Na 1 trzylitrowy słoik potrzebujesz około 2,5-2,6 litra wody, w zależności od liczby jagód. Dlatego lepiej podgrzej trochę więcej wody. Nadmiar zawsze można wylać lub użyć do drugiego słoika (jeśli zamkniesz kilka puszek kompotu na raz).
Krok 3:
Umyj słoik i wysterylizuj. Robię to w następujący sposób. Ostrożnie wlej wrzącą wodę na dno słoika cienkim strumieniem, około jednej trzeciej objętości. Aby słoik nie pękł, nie można dostać wody na jego ściany. Następnie przykrywam pokrywką i odstawiam na 25 minut. Po spuszczeniu wody można użyć słoika.
Krok 4:
Wlej jagody do słoika, który jest jeszcze ciepły po sterylizacji i zalej je wrzącą wodą do szyi. Wlać delikatnie cienkim strumieniem na dno słoika, aby nie pękła. Przykryj i odstaw na 10 minut.
Krok 5:
Wlej wodę ze słoika z powrotem do garnka. Aby jagody pozostały w słoiku, użyj do tego specjalnej pokrywy z otworami. Przykryj słoik pokrywką.
Krok 6:
Dodaj cukier do wody. Wymieszaj, zagotuj i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. W tym momencie syrop można posmakować i dodać cukier. Pamiętaj jednak, że jagody wpłyną jeszcze później na ostateczny smak kompotu.
Krok 7:
Wlej powstały syrop porzeczkowy do słoika na szyję.
Krok 8:
Zwiń puszkę za pomocą klucza lub Zakręć zakrętką. Odwróć puszkę do góry nogami i zawiń . Całkowicie schłodzić kompot w temperaturze pokojowej. Przechowywać w ciemnym, najlepiej chłodnym miejscu, do którego nie będzie bezpośredniego światła słonecznego.
gotowy kompot po otwarciu puszki można rozcieńczyć przegotowaną wodą na podstawie własnych preferencji.
pamiętaj, że cukier w przepisach na półfabrykaty na zimę służy nie tylko do smaku, ale przede wszystkim jako środek konserwujący. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać jego stężenia, w przeciwnym razie cukier nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
przestrzegaj podstawowych zasad konserwacji, aby twój przedmiot był przechowywany przez długi czas i bez problemów:
- usuń wszelkie zanieczyszczenia, brud, ziemię z owoców
- pozbądź się zgniłych produktów
- nie zmniejszaj ilości konserwantów i postępuj zgodnie ze wskazówkami opisanymi w przepisie
- sterylizuj puste słoiki (10 minut - 0,5 litra; 15 minut - 1 litr; 20 minut - 2 litry; 25 minut - 3 litry), gotuj pokrywki przez 10 minut
- podczas zwijania puszek za pomocą zszywacza upewnij się, że pokrywki przylegają do puszki
- Odwróć puszki do góry nogami, aby kontrolować jakość skrętu
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g