Dolma mielona z miętą w liściach winogron w sosie matzoni

gruzińska gospodyni podzieliła się ze mną tym przepisem. Jest bardzo, bardzo smaczny! Chcę podzielić się z Wami tym przepisem i jego sekretami. Dolma (tolma) - Wschodni "krewny" naszych gołąbków: są to liście nadziewane mięsem mielonym (najczęściej winogrona) lub warzywa (bakłażany, pomidory itp.). Zwykle do dolmy używa się mielonego mięsa z ryżem, ale są też Wegetariańskie wersje dolmy. Dolma jest wytwarzana we wszystkich krajach na terytorium od Bałkanów po Iran, a każdy kraj ma swoje własne cechy gotowania tego dania. Gruzińska dolma jest pikantna i dość ostra: umieszcza się w niej kolendrę, pietruszkę, estragon, seler, czosnek, czerwoną paprykę. Taka dolma dobrze komponuje się z gruzińskim czerwonym winem.
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 32 % 10 g
197 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną dolmę w liściach winogron? Jeśli kupiłeś słone liście, powinny być jasne i małe, ponieważ duże i ciemne to stare liście i twarde. Jeśli liście są słone, należy je zalać wrzącą wodą, trzymać przez min 20 i spuścić tę wodę, powtórzyć tę procedurę ponownie, ale nie trzymać ich we wrzącej wodzie, ale podpalić i gotować przez 10 minut, a jeśli liście są młode, możesz 5 minut, spuścić wrzącą wodę, włożyć do durszlaka

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W Gruzji używają wołowiny i jagnięciny, oczywiście nie przeszkadzają. Czasami robi się wołowinę+wieprzowinę. Cebula i czosnek są wkładane do mięsa mielonego, kto lubi pikantne, dodaje czerwoną paprykę do smaku. Do mięsa mielonego wkłada się surowy ryż okrągło-szary! To bardzo ważne! O przyprawach i ziołach. Pitna (mięta) jest koniecznie umieszczana w dolmie. Niektórzy kładą Regan (fioletową bazylię). Latem świeża mięta, a zimą suszona. Dużo wkładają. Niektórzy wkładają kolendrę, ale niewiele: 1-2 gałązki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz zbierzemy naszą dolmę. Mięso mielone umieszcza się na żebrowanej części liści, a na wierzchu powinna znajdować się gładka strona liścia. Ogony na liściu są odcięte.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jak prawidłowo owinąć dolmę? Bardzo proste! Zwijamy naszą Gołąbek w formie koperty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż liście winogron na dnie patelni, aby nasza dolma się nie przypaliła. A dopiero potem kładziemy naszą dolmę na patelni, ciasno w kółko, szwem w dół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dolma jest wypełniona wrzącą wodą, aby poziom wody był o 10 cm wyższy niż dolma i kładzie na nich talerz z ładunkiem, aby liście się nie rozwinęły. Jeśli wlejesz mało wody, ryż wchłonie wszystko, a dolma będzie sucha, może nawet się spalić. Gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowanie sosu. Ser matzoni do dolmy jest wstępnie przygotowany: bierzemy matzoni, wkładamy do lnianej lub bawełnianej torby i zawieszamy na kilka godzin, aby szkło było płynne, a już używamy tego matzoni do dolmy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj zmiażdżony czosnek i sól do smaku do maconi. Nasz pyszny sos do dolmy jest gotowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz układamy nasze "gołąbki" na talerzu i podajemy z naszym pysznym sosem. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Liście winogron - 0   kcal/100g
  • Matzoni - 38   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy