skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną dolmę w liściach winogron? Jeśli kupiłeś słone liście, powinny być jasne i małe, ponieważ duże i ciemne to stare liście i twarde. Jeśli liście są słone, należy je zalać wrzącą wodą, trzymać przez min 20 i spuścić tę wodę, powtórzyć tę procedurę ponownie, ale nie trzymać ich we wrzącej wodzie, ale podpalić i gotować przez 10 minut, a jeśli liście są młode, możesz 5 minut, spuścić wrzącą wodę, włożyć do durszlaka
Krok 2:
W Gruzji używają wołowiny i jagnięciny, oczywiście nie przeszkadzają. Czasami robi się wołowinę+wieprzowinę. Cebula i czosnek są wkładane do mięsa mielonego, kto lubi pikantne, dodaje czerwoną paprykę do smaku. Do mięsa mielonego wkłada się surowy ryż okrągło-szary! To bardzo ważne! O przyprawach i ziołach. Pitna (mięta) jest koniecznie umieszczana w dolmie. Niektórzy kładą Regan (fioletową bazylię). Latem świeża mięta, a zimą suszona. Dużo wkładają. Niektórzy wkładają kolendrę, ale niewiele: 1-2 gałązki.
Krok 3:
Teraz zbierzemy naszą dolmę. Mięso mielone umieszcza się na żebrowanej części liści, a na wierzchu powinna znajdować się gładka strona liścia. Ogony na liściu są odcięte.
Krok 4:
Jak prawidłowo owinąć dolmę? Bardzo proste! Zwijamy naszą Gołąbek w formie koperty.
Krok 5:
Połóż liście winogron na dnie patelni, aby nasza dolma się nie przypaliła. A dopiero potem kładziemy naszą dolmę na patelni, ciasno w kółko, szwem w dół.
Krok 6:
Dolma jest wypełniona wrzącą wodą, aby poziom wody był o 10 cm wyższy niż dolma i kładzie na nich talerz z ładunkiem, aby liście się nie rozwinęły. Jeśli wlejesz mało wody, ryż wchłonie wszystko, a dolma będzie sucha, może nawet się spalić. Gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę.
Krok 7:
Przygotowanie sosu. Ser matzoni do dolmy jest wstępnie przygotowany: bierzemy matzoni, wkładamy do lnianej lub bawełnianej torby i zawieszamy na kilka godzin, aby szkło było płynne, a już używamy tego matzoni do dolmy.
Krok 8:
Następnie dodaj zmiażdżony czosnek i sól do smaku do maconi. Nasz pyszny sos do dolmy jest gotowy.
Krok 9:
Teraz układamy nasze "gołąbki" na talerzu i podajemy z naszym pysznym sosem. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g
- Matzoni - 38 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g