skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotuj bulion wołowy. Weź lepszą wołowinę na kości, aby uzyskać bogatszy bulion. Gotuj do wrzenia, usuń powstałą pianę. Możesz tutaj dodać pomidora i cebulę, aby uzyskać nasycenie. Posolić. Około pół łyżki.l sól. Gotuj mięso przez około dwie godziny. Aby przetestować mięso, spróbuj przebić je nożem. Jeśli nóż łatwo wchodzi, gotowe. Odcedź bulion.
Krok 2:
Wyjmij gotowe mięso i pokrój w małe kwadraty. Po oczyszczeniu warzyw: cebuli, marchwi, ziemniaków.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki w małe kostki. Dodaj do bulionu. Gotuj przez 6-10 minut, aż będzie miękka. Wyłącz przyszłą zupę i odstaw na razie na bok.
Krok 4:
Pokrój cebulę i marchewkę w drobną kostkę.
Krok 5:
Podsmaż cebulę i marchewkę na patelni przez kilka minut, aż cebula będzie lekko złota.
Krok 6:
Dodaj sos pomidorowy z cebulą, czosnkiem i ostrą papryką (moja to domowa adjika). Możesz wziąć te składniki i zmielić je w blenderze, jeśli nie masz ich w postaci sosu. Z przypraw: chmiel-suneli, Zira, cukier, sól.
Krok 7:
Dusić wszystko na patelni przez 5 minut. Spróbuj posmakować, czy jest wystarczająco dużo przypraw i soli.
Krok 8:
Otwórz puszkę fasoli, opłucz ją, wlej do sosu. Wymieszać. Dusić przez 2 minuty.
Krok 9:
Następnie otwórz kukurydzę i wlej ją do sosu w ten sam sposób. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Obierz czosnek, wyciśnij go do przygotowanej mieszanki.
Krok 10:
Dodaj gotową pieczeń do zupy. Odstawić na bok, aby zupa się zaparzyła. Ugotuj ryż. Dodaj umyty ryż porcjami do zupy. Podawaj gotową zupę z ziołami i kwaśną śmietaną.
Krok 11:
Smacznego!
zupa jest bardzo bogata. Jeśli początkowo użyjesz więcej wody, zupa będzie mniej gęsta.
ryż należy gotować w wodzie z dodatkiem soli przez 15-20 minut. Przed gotowaniem spłucz zimną wodą do czystej wody. Po odparowaniu spłucz również.
jeśli nie lubisz lub nie masz fasoli lub kukurydzy, możesz nie dodawać jej do zupy.
ponieważ zupa jest gotowana z adjiką, okazuje się dość ostra. Dlatego tłusta śmietana jest idealna do serwowania.
podczas gotowania bulionu można dodać seler i marchewkę dla smaku. Po ugotowaniu wszystko należy usunąć z powstałego bulionu.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
w tym przepisie połączyłem kilka pomysłów - meksykańska zupa z czerwoną fasolą była podstawą, przyprawami i ostrością przypominała Kharcho, a dodany ryż na końcu do gotowej zupy to już coś z Azji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g