Pikantna zupa pomidorowa z wołowiną z kukurydzą, fasolą, sosem

bogaty, jasny, z charakterem, bardzo smaczny! Pikantna zupa pomidorowa z wołowiną z kukurydzą, fasolą, sosem jest dobra do podania, doprawiona gęstą śmietaną. Okazuje się, że jest to skrzyżowanie kuchni meksykańskiej i gruzińskiej!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 69 % 9 g
54 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugotuj bulion wołowy. Weź lepszą wołowinę na kości, aby uzyskać bogatszy bulion. Gotuj do wrzenia, usuń powstałą pianę. Możesz tutaj dodać pomidora i cebulę, aby uzyskać nasycenie. Posolić. Około pół łyżki.l sól. Gotuj mięso przez około dwie godziny. Aby przetestować mięso, spróbuj przebić je nożem. Jeśli nóż łatwo wchodzi, gotowe. Odcedź bulion.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij gotowe mięso i pokrój w małe kwadraty. Po oczyszczeniu warzyw: cebuli, marchwi, ziemniaków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki w małe kostki. Dodaj do bulionu. Gotuj przez 6-10 minut, aż będzie miękka. Wyłącz przyszłą zupę i odstaw na razie na bok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę i marchewkę w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podsmaż cebulę i marchewkę na patelni przez kilka minut, aż cebula będzie lekko złota.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sos pomidorowy z cebulą, czosnkiem i ostrą papryką (moja to domowa adjika). Możesz wziąć te składniki i zmielić je w blenderze, jeśli nie masz ich w postaci sosu. Z przypraw: chmiel-suneli, Zira, cukier, sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dusić wszystko na patelni przez 5 minut. Spróbuj posmakować, czy jest wystarczająco dużo przypraw i soli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Otwórz puszkę fasoli, opłucz ją, wlej do sosu. Wymieszać. Dusić przez 2 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie otwórz kukurydzę i wlej ją do sosu w ten sam sposób. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Obierz czosnek, wyciśnij go do przygotowanej mieszanki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj gotową pieczeń do zupy. Odstawić na bok, aby zupa się zaparzyła. Ugotuj ryż. Dodaj umyty ryż porcjami do zupy. Podawaj gotową zupę z ziołami i kwaśną śmietaną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

zupa jest bardzo bogata. Jeśli początkowo użyjesz więcej wody, zupa będzie mniej gęsta.

ryż należy gotować w wodzie z dodatkiem soli przez 15-20 minut. Przed gotowaniem spłucz zimną wodą do czystej wody. Po odparowaniu spłucz również.

jeśli nie lubisz lub nie masz fasoli lub kukurydzy, możesz nie dodawać jej do zupy.

ponieważ zupa jest gotowana z adjiką, okazuje się dość ostra. Dlatego tłusta śmietana jest idealna do serwowania.

podczas gotowania bulionu można dodać seler i marchewkę dla smaku. Po ugotowaniu wszystko należy usunąć z powstałego bulionu.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

w tym przepisie połączyłem kilka pomysłów - meksykańska zupa z czerwoną fasolą była podstawą, przyprawami i ostrością przypominała Kharcho, a dodany ryż na końcu do gotowej zupy to już coś z Azji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy