Zupa z czerwonej soczewicy i grzybów leśnych

pyszna zupa o smaku grzybów leśnych! Jeśli gotujesz zupę z soczewicy na bulionie warzywnym lub zwykłej wodzie, możesz ją zaoferować w dni Wielkiego Postu lub osobom na diecie. Jasne, smaczne i satysfakcjonujące. Próbujemy!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 55 % 6 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z soczewicy z grzybami? Przede wszystkim musisz zebrać grzyby lub kupić je w sklepie lub na rynku. W przepisie wykorzystano zebrane w lesie grzyby polskie i borowiki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj grzyby, usuń wszelkie szczątki leśne, usuń zepsute i robakowate okazy. Pozostaw małe grzyby w całości, a te, które są większe, pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij grzyby zimną wodą, Ustaw na silny płomień, po ugotowaniu usuń pianę, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 20-30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe grzyby wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą zimną wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj wszystkie inne potrawy do przygotowania zupy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę, opłucz soczewicę kilka razy, aż będzie czysta woda.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ziemniaki w kostkę lub małe kostki, jak ci się bardziej podoba i wygodnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagotuj bulion lub wodę, sól do smaku i wrzuć ziemniaki do gotowania. Przytrzymaj na umiarkowanym ogniu przez około pięć minut, a następnie dodaj soczewicę do garnka. Gotuj przez około 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie przygotuj smażenie. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce, posiekaj cebulę nie grubo. Wlej olej roślinny na patelnię, dodaj cebulę, marchewkę i gotowane grzyby. Smażyć na umiarkowanie średnim ogniu przez około pięć minut. W takim przypadku okresowo mieszaj smażenie, aby nic się nie przypaliło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Opłucz pomidory i pokrój na kawałki. Do zupy użyłam pomidorów cherry, są soczyste, słodkawe w smaku i nadały zupie szczególny akcent. Jeśli nie masz sezonowych pysznych pomidorów, dodaj 1 łyżeczkę do smażenia. pasta pomidorowa i Chochla bulionu z patelni, w której gotowane są ziemniaki i soczewica. Wymieszaj smażenie i gotuj jeszcze przez około trzy minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij smażenie na patelnię, podgrzej do maksimum, po ponownym zagotowaniu ponownie zmniejsz płomień i gotuj wszystko razem przez około jedną do dwóch minut. Zdejmij zupę z ognia i pozostaw na chwilę pod zamkniętą pokrywką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Serwując każdemu, zaoferuj do zupy drobno posiekane świeże zioła, ziele angielskie. Zupa z czerwonej soczewicy i grzybów leśnych ze śmietaną jest bardzo smaczna.

w przepisie do przygotowania zupy użyto bulionu z kurczaka. Z podanej liczby składników otrzymałem pierwsze danie o średniej gęstości.

zupa podobała się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g

Podobne przepisy