skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z soczewicy z grzybami? Przede wszystkim musisz zebrać grzyby lub kupić je w sklepie lub na rynku. W przepisie wykorzystano zebrane w lesie grzyby polskie i borowiki.
Krok 2:
Dokładnie umyj grzyby, usuń wszelkie szczątki leśne, usuń zepsute i robakowate okazy. Pozostaw małe grzyby w całości, a te, które są większe, pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Napełnij grzyby zimną wodą, Ustaw na silny płomień, po ugotowaniu usuń pianę, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 20-30 minut.
Krok 4:
Gotowe grzyby wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą zimną wodą.
Krok 5:
Przygotuj wszystkie inne potrawy do przygotowania zupy.
Krok 6:
Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę, opłucz soczewicę kilka razy, aż będzie czysta woda.
Krok 7:
Pokrój ziemniaki w kostkę lub małe kostki, jak ci się bardziej podoba i wygodnie.
Krok 8:
Zagotuj bulion lub wodę, sól do smaku i wrzuć ziemniaki do gotowania. Przytrzymaj na umiarkowanym ogniu przez około pięć minut, a następnie dodaj soczewicę do garnka. Gotuj przez około 15 minut.
Krok 9:
W tym czasie przygotuj smażenie. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce, posiekaj cebulę nie grubo. Wlej olej roślinny na patelnię, dodaj cebulę, marchewkę i gotowane grzyby. Smażyć na umiarkowanie średnim ogniu przez około pięć minut. W takim przypadku okresowo mieszaj smażenie, aby nic się nie przypaliło.
Krok 10:
Opłucz pomidory i pokrój na kawałki. Do zupy użyłam pomidorów cherry, są soczyste, słodkawe w smaku i nadały zupie szczególny akcent. Jeśli nie masz sezonowych pysznych pomidorów, dodaj 1 łyżeczkę do smażenia. pasta pomidorowa i Chochla bulionu z patelni, w której gotowane są ziemniaki i soczewica. Wymieszaj smażenie i gotuj jeszcze przez około trzy minuty.
Krok 11:
Wyślij smażenie na patelnię, podgrzej do maksimum, po ponownym zagotowaniu ponownie zmniejsz płomień i gotuj wszystko razem przez około jedną do dwóch minut. Zdejmij zupę z ognia i pozostaw na chwilę pod zamkniętą pokrywką.
Krok 12:
Serwując każdemu, zaoferuj do zupy drobno posiekane świeże zioła, ziele angielskie. Zupa z czerwonej soczewicy i grzybów leśnych ze śmietaną jest bardzo smaczna.
w przepisie do przygotowania zupy użyto bulionu z kurczaka. Z podanej liczby składników otrzymałem pierwsze danie o średniej gęstości.
zupa podobała się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g