Pikantny dżem jabłkowy z borówkami i cynamonem

niesamowicie pyszny dżem o lekkim smaku cynamonu! Kiedyś poczęstowano mnie naleśnikami z bardzo smacznym dżemem. Piękny kolor i aromat nadały na pierwszy rzut oka prostemu jedzeniu niezwykłe doznania smakowe. Zawsze mam ze sobą notatnik, w którym zapisuję nowe przepisy kulinarne, aby później rozpieszczać moją rodzinę nowymi potrawami. W sezonie borówki brusznicy nie można nie wykorzystać do przygotowania tych jagód na zimę. W ten sposób w moim arsenale pojawiła się borówka brusznica z jabłkami.
Christina_AAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 52 g
211 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.


najpierw musisz przygotować syrop: w tym celu włóż cukier do dużego naczynia i napełnij wodą. Doprowadź syrop do wrzenia i włóż do niego borówki brusznicy. Ponownie doprowadzamy wszystko do wrzenia. Ostudzić, a następnie ponownie zagotować.
jabłka słodkie lub słodko-kwaśne obieramy i wydrążamy, a następnie kroimy je w duże plasterki. Jabłka wkładamy do borówki brusznicy, w razie potrzeby dodajemy cynamon i gotujemy do miękkości. Gotowy dżem wlewa się do słoików i zwija.
borówka brusznica z jabłkami jest gotowa! Dżem ma przyjemny aromat i słodko-kwaśny smak, doskonale komponuje się z naleśnikami, naleśnikami i po prostu można go posmarować bułką.
jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy