ucho pstrąga rzecznego w kotle na ognisku

ucho pstrąga o oszałamiającym zapachu ogniska! Jedzenie gotowane na otwartym ogniu jest zawsze bardzo smaczne i apetyczne! Ucho w kotle przygotowuje się bardzo szybko i prosto, taka zupa spodoba się wszystkim miłośnikom owoców morza!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 57 % 4 g
34 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować pyszne ucho pstrąga w kotle na ognisku? Jeśli masz świeżo złowioną rybę, oczyść ją z łusek, usuń wnętrzności i koniecznie skrzela. Skrzela dodają goryczy, a z głowy ugotujemy bulion. Jeśli masz mrożonego zakupionego pstrąga, rozmroź rybę w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij głowę, ogony i płetwy, pójdą do przygotowania bulionu. Resztę tuszy pokrój w porcje po 2-3 centymetry, jak na zdjęciu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj ziemniaki, marchewkę i cebulę. Jeśli chcesz uzyskać grubszą zupę, weź trochę więcej ziemniaków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz wszystkie warzywa i spłucz pod bieżącą zimną wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpal ognisko, rozgrzej czysty kocioł. Następnie wlej około 2 litrów wody do kotła. Wrzuć głowę, ogon i płetwy do wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy woda w kotle się zagotuje, przygotuj warzywa. Pokrój ziemniaki losowo.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj cebulę i marchewkę na niezbyt duże kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W momencie wrzenia w kotle tworzy się piana, usuń ją dużą łyżką, Posol bulion do smaku. Usuń kilka płonących patelni spod kotła, aby bulion nie bulgotał i gotuj głowę płetwami przez około 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij rybę z bulionu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwiększ ogień pod kotłem, Wrzuć drewno opałowe. Wyślij ziemniaki do bulionu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po ugotowaniu dodaj marchewkę i cebulę do kotła. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz płomień i przykryj kocioł pokrywką. Gotuj, aż ziemniaki będą gotowe. Będziesz potrzebował około 15-25 minut, w zależności od odmiany ziemniaka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W tym czasie drobno posiekaj warzywa.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy ziemniaki i warzywa będą gotowe, wrzuć kawałki pstrąga do kotła. Utrzymuj ciepło w taki sposób, aby bulion stale lekko się gotował.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotuj ucho przez około 5-10 minut dłużej. Pod koniec gotowania wrzuć warzywa do kotła i przytrzymaj ucho z otwartą pokrywką przez około minutę lub dwie, aby zupa była nasycona aromatami ognia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podczas serwowania posyp zupę rybną mielonym ziele angielskie i wyciśnij sok z cytryny według uznania.

smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy