skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować pyszne ucho pstrąga w kotle na ognisku? Jeśli masz świeżo złowioną rybę, oczyść ją z łusek, usuń wnętrzności i koniecznie skrzela. Skrzela dodają goryczy, a z głowy ugotujemy bulion. Jeśli masz mrożonego zakupionego pstrąga, rozmroź rybę w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Odetnij głowę, ogony i płetwy, pójdą do przygotowania bulionu. Resztę tuszy pokrój w porcje po 2-3 centymetry, jak na zdjęciu.
Krok 3:
Przygotuj ziemniaki, marchewkę i cebulę. Jeśli chcesz uzyskać grubszą zupę, weź trochę więcej ziemniaków.
Krok 4:
Obierz wszystkie warzywa i spłucz pod bieżącą zimną wodą.
Krok 5:
Rozpal ognisko, rozgrzej czysty kocioł. Następnie wlej około 2 litrów wody do kotła. Wrzuć głowę, ogon i płetwy do wody.
Krok 6:
Gdy woda w kotle się zagotuje, przygotuj warzywa. Pokrój ziemniaki losowo.
Krok 7:
Posiekaj cebulę i marchewkę na niezbyt duże kawałki.
Krok 8:
W momencie wrzenia w kotle tworzy się piana, usuń ją dużą łyżką, Posol bulion do smaku. Usuń kilka płonących patelni spod kotła, aby bulion nie bulgotał i gotuj głowę płetwami przez około 10 minut.
Krok 9:
Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij rybę z bulionu.
Krok 10:
Zwiększ ogień pod kotłem, Wrzuć drewno opałowe. Wyślij ziemniaki do bulionu.
Krok 11:
Po ugotowaniu dodaj marchewkę i cebulę do kotła. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz płomień i przykryj kocioł pokrywką. Gotuj, aż ziemniaki będą gotowe. Będziesz potrzebował około 15-25 minut, w zależności od odmiany ziemniaka.
Krok 12:
W tym czasie drobno posiekaj warzywa.
Krok 13:
Gdy ziemniaki i warzywa będą gotowe, wrzuć kawałki pstrąga do kotła. Utrzymuj ciepło w taki sposób, aby bulion stale lekko się gotował.
Krok 14:
Gotuj ucho przez około 5-10 minut dłużej. Pod koniec gotowania wrzuć warzywa do kotła i przytrzymaj ucho z otwartą pokrywką przez około minutę lub dwie, aby zupa była nasycona aromatami ognia.
Krok 15:
Podczas serwowania posyp zupę rybną mielonym ziele angielskie i wyciśnij sok z cytryny według uznania.
smacznego!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g