skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić bułki z mięsem kraba? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki i zapasy do bułek. Będziesz potrzebował Maty i folii spożywczej.
Krok 2:

Przygotuj ryż do bułek. Użyj okrągłego ryżu lub specjalnego do sushi i bułek, ponieważ jest to ryż, który ma niezbędny gluten. Używając innego ryżu, najprawdopodobniej bułki się rozpadną. Wlej ryż do pojemnika i spłucz 4 razy, aż woda stanie się czysta. Następnie włóż ryż do rondla i zalej wodą w stosunku 1:1. Przykryj patelnię pokrywką i podpal.
Krok 3:

Zagotuj wodę (nie otwieraj pokrywy podczas całego procesu gotowania). Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i kontynuuj gotowanie ryżu przez 15 minut. W tym czasie cała ciecz odparowuje. Następnie wyłącz ogrzewanie i gotuj ryż pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Więc ryż osiągnie pożądaną konsystencję. Gotowy ryż zwiększa objętość 2 razy.
Krok 4:

Teraz na osobnej patelni połącz ocet ryżowy, cukier i sól. Umieść rondel, ale na wolnym ogniu i rozpuść cukier i sól w occie, nie doprowadzając zawartości kadzi do wrzenia.
Krok 5:

Weź drewniany pojemnik, wytrzyj go mokrymi ręcznikami papierowymi. Odbywa się to tak, że ryż nie przykleja się do samego pojemnika. Przenieś ugotowany ryż do tego pojemnika. Na drewnianej łyżce stopniowo wlewaj gotową mieszaninę octu, a następnie ostrożnie wlej tę mieszaninę do ryżu cienkim strumieniem na całym ryżu z łyżki. Drewnianą szpatułką delikatnie wymieszaj ryż z dressingiem. Następnie całkowicie ostudź ryż, przykrywając miskę mokrym ręcznikiem.
Krok 6:

Bambusowa mata do formowania rolek owinąć folią spożywczą. Zapewnia to wysoki stopień higieny i ma na celu wygodną pracę, nic się do niego nie przyklei, a mata pozostanie czysta. Również użycie folii spożywczej jest okazją do przedłużenia żywotności maty bambusowej. Chroni jego wnikanie między pręty ryżu i nadzienia, pozwala rzadziej zwilżać matę.
Krok 7:

Wstępnie pokrój arkusz nori nożyczkami na dwie równe części. Połóż kawałek nori błyszczącą stroną do dołu na macie. Przygotuj płyn do zwilżania rąk. Aby to zrobić, wlej kęs ryżu i wodę w stosunku 1:3 do małej miski. Zwilżając ręce w takim roztworze, wygodnie będzie pracować z ryżem. Lepiej jest używać przefiltrowanej wody, ponieważ trafia ona bezpośrednio do produktu konsumpcyjnego bez dalszej obróbki cieplnej.
Krok 8:

Namocz ręce w przygotowanym płynie octowym, weź 150 gramów ryżu i połóż go na szorstkiej stronie nori. Spłaszcz ryż rękami na całej powierzchni liścia alg, tak aby z jednej strony (która jest dalej) ryż wystawał 1 cm za nori, z drugiej strony (która jest bliżej), wręcz przeciwnie, ryż powinien być mniejszy o 1 cm. Odwróć obrabiany przedmiot, aby błyszcząca strona była na górze, a ryż na dole.
Krok 9:

Przygotuj nadzienie z wyprzedzeniem. Na drobnej tarce zetrzyj mięso kraba. (dzięki temu bułka będzie bardziej delikatna i przewiewna w smaku). Pokrój ogórek w długie paski, napełnij torbę cukierniczą serem śmietankowym. Jeśli używasz, odetnij dziobek przy saszetce. Wskazane jest wcześniejsze wyjęcie sera z lodówki, aby łatwiej było z nim pracować. Na nori połóż ser śmietankowy na środku, następnie mięso kraba, ogórek i trochę czerwonego kawioru (15 gr.).
Krok 10:

Trzymając nadzienie, zacznij delikatnie zwijać rolkę od siebie, aby ryż z wystającej krawędzi połączył się z ryżem na nori. Jednocześnie naciśnij rolkę matą, spraw, aby rolka była ciasna, tworząc okrągły kształt. Połóż zwiniętą rolkę na krawędzi maty, uderz w bok rolki. Zrób to z drugiej strony.
Krok 11:

Pokrój rolkę ostrym nożem na 8 kawałków o tej samej wielkości. Podczas krojenia bułek zwilż nóż w roztworze octu. Odbywa się to tak, że ryż nie przykleja się do noża, a rolki nie odkształcają się podczas krojenia. Połóż pokrojone bułki nadzieniem na powierzchni roboczej.
Krok 12:

Ułóż pozostałą czerwoną kawior na wierzchu każdej bułki.
Krok 13:

Przenieś bułki na talerz i na koniec dekoracji udekoruj bułki krążkami zielonej cebuli.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Kraby w puszkach - 85 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g


