Śledź pod marchewkowym futrem na rok byka

Śledź pod nowym, pomarańczowym futrem, bardzo smaczny! Przepis na tę sałatkę spotkał mnie w Internecie. Połączenie śledzia, smażonych pieczarek, marchwi i cebuli jest bardzo interesujące i niezwykłe. Sałatka jest świąteczna i elegancka. Próbujemy!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 32 % 7 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić śledzie pod futrem z marchwi? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Ziemniaki dokładnie umyć gąbką lub szczotką i gotować w skórce do miękkości. Odcedź wrzącą wodę i ostudź bulwy. Lepiej jest użyć lekko solonego fileta śledziowego, z nim sałatka będzie smaczniejsza.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc obierz cebulę i marchewkę i opłucz w zimnej wodzie. Umyj pieczarki i osusz papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój każdego grzyba na pół, a następnie posiekaj każdą połówkę cienkimi talerzami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę tak drobno, jak to możliwe, i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz schłodzone ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej 10-20 gramów oleju roślinnego i wyślij pieczarki do smażenia. Dodaj szczyptę soli. Gotuj, aż grzyby będą miały złoty odcień. Na minutę przed końcem smażenia dodałem bardzo mało drobno posiekanej cebuli, więc moim zdaniem grzyby są smaczniejsze i bardziej aromatyczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń pieczarki do osobnego pojemnika, w razie potrzeby dodaj trochę więcej oleju roślinnego na patelnię. Wyślij cebulę i marchewkę do smażenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Filety śledziowe pokroić w drobną kostkę. Jeśli są małe kości, usuń je.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaje złożyć sałatkę. Możesz to zrobić za pomocą pierścienia do serwowania lub salaterki z szerokim, dużym dnem. Ułóż ziemniaki w pierwszej warstwie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj wystarczającą ilością majonezu. Jeśli użyjesz zbyt mało majonezu, sałatka będzie sucha. Następnie ułóż śledzie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następna warstwa majonez i smażone pieczarki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj pieczarki majonezem, a ostatnią warstwą zrób smażone marchewki z cebulą. Udekoruj sałatkę według własnego gustu i wyślij do lodówki, aby nalegała na chwilę.

oryginalny przepis nie zawierał jajek. Wcierałem jedno jajko na drobnej tarce ostatnią warstwą i posypałem marchewką i cebulą.

możesz udekorować sałatkę w dowolny sposób. Zbuduj na przykład choinkę z zieleni. Bombki choinkowe mogą być wykonane z wielokolorowej papryki. Białko jaja tworzy piękną i apetyczną "Śnieżkę".

do mojego gustu następnym razem zwiększyłbym trochę ilość ziemniaków i dodałem kolejne jajko.

wymieszaj sałatkę na talerzu i ciesz się nowym smakiem!

smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy