skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić śledzie pod futrem z marchwi? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Ziemniaki dokładnie umyć gąbką lub szczotką i gotować w skórce do miękkości. Odcedź wrzącą wodę i ostudź bulwy. Lepiej jest użyć lekko solonego fileta śledziowego, z nim sałatka będzie smaczniejsza.
Krok 2:
Więc obierz cebulę i marchewkę i opłucz w zimnej wodzie. Umyj pieczarki i osusz papierowymi serwetkami.
Krok 3:
Pokrój każdego grzyba na pół, a następnie posiekaj każdą połówkę cienkimi talerzami.
Krok 4:
Pokrój cebulę tak drobno, jak to możliwe, i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 5:
Obierz schłodzone ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej 10-20 gramów oleju roślinnego i wyślij pieczarki do smażenia. Dodaj szczyptę soli. Gotuj, aż grzyby będą miały złoty odcień. Na minutę przed końcem smażenia dodałem bardzo mało drobno posiekanej cebuli, więc moim zdaniem grzyby są smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
Krok 7:
Usuń pieczarki do osobnego pojemnika, w razie potrzeby dodaj trochę więcej oleju roślinnego na patelnię. Wyślij cebulę i marchewkę do smażenia.
Krok 8:
Filety śledziowe pokroić w drobną kostkę. Jeśli są małe kości, usuń je.
Krok 9:
Pozostaje złożyć sałatkę. Możesz to zrobić za pomocą pierścienia do serwowania lub salaterki z szerokim, dużym dnem. Ułóż ziemniaki w pierwszej warstwie.
Krok 10:
Posmaruj wystarczającą ilością majonezu. Jeśli użyjesz zbyt mało majonezu, sałatka będzie sucha. Następnie ułóż śledzie.
Krok 11:
Następna warstwa majonez i smażone pieczarki.
Krok 12:
Posmaruj pieczarki majonezem, a ostatnią warstwą zrób smażone marchewki z cebulą. Udekoruj sałatkę według własnego gustu i wyślij do lodówki, aby nalegała na chwilę.
oryginalny przepis nie zawierał jajek. Wcierałem jedno jajko na drobnej tarce ostatnią warstwą i posypałem marchewką i cebulą.
możesz udekorować sałatkę w dowolny sposób. Zbuduj na przykład choinkę z zieleni.
Bombki choinkowe mogą być wykonane z wielokolorowej papryki. Białko jaja tworzy piękną i apetyczną "Śnieżkę".
do mojego gustu następnym razem zwiększyłbym trochę ilość ziemniaków i dodałem kolejne jajko.
wymieszaj sałatkę na talerzu i ciesz się nowym smakiem!
smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g