makaron z bakłażanem, pomidorem i papryką na patelni

uniwersalne danie z makaronem na każdy dzień! Makaron z warzywami na patelni przyciąga swoją prostotą w przygotowaniu. To danie jest przygotowywane szybko i bez większych kłopotów. Zestaw warzyw może się różnić w zależności od pory roku. Duże pole do fantazji i eksperymentów otwiera możliwość łączenia świeżych warzyw z mrożonymi. Makaron z warzywami na patelni to dość samowystarczalne pełne danie, ale mimo to można je uzupełnić świeżymi lub konserwowanymi warzywami do smaku.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 75 % 18 g
106 kcal
IG: 24 / 76 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować makaron z warzywami na patelni, weź dość duży makaron (spirale, rogi, loki), mały w tym przypadku nie zadziała. Przygotuj także warzywa: bakłażan, pomidory, paprykę. Oprócz tych produktów możesz użyć marchwi, cebuli, cukinii, kalafiora. Aby danie było soczyste, należy użyć soczystych dojrzałych pomidorów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażan, papryka i pomidory opłucz. Oberżyny odetnij końcówki i pokrój w kostkę, obierz paprykę, pokrój w kwadraty. Usuń skórkę z pomidorów, pokrój soczysty miąższ w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, połóż posiekany bakłażan. Smaż je lekko, aż lekko się zrumienią, od czasu do czasu mieszając szpatułką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj paprykę, smaż wszystko razem, aż będzie lekko miękka. Połóż pokruszony miąższ pomidora.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posolić warzywa, przyprawić do smaku. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż warzywa całkowicie zmiękną(10-15 minut).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż makaron do dużej ilości osolonej wody i po ugotowaniu gotuj do całkowitego ugotowania. Wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Umieść gotowy makaron z warzywami na patelni, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Trzymaj makaron z warzywami na ogniu przez chwilę i podawaj. Danie dobrze jest podawać na gorąco!

podczas serwowania uzupełnij makaron z warzywami na patelni posiekanymi świeżymi ziołami.
z przypraw wybierz te, które lubisz. Idealny jest przynajmniej czarny mielony pieprz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy