skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Weź średnie bulwy ziemniaczane, świeże pieczarki można zastąpić marynowanymi, weź jajka kategorii C1 lub C0, użyj twardego sera: rosyjskiego, Poshekhon i podobnych rodzajów serów. Ponadto, aby przygotować sałatkę, potrzebujesz pierścienia cukierniczego o średnicy 16 cm, wcześniej ugotuj filet z kurczaka, jaja kurze i ziemniaki w mundurze, a następnie ostudź produkty.
Krok 2:
Obierz schłodzone ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce. Umieść pierścień ciasta na talerzu i umieść ziemniaki starte na grubej tarce w pierwszej warstwie wewnątrz pierścienia, spłaszcz i lekko posmaruj majonezem.
Krok 3:
Umyj pieczarki pod bieżącą wodą z piasku i innych zanieczyszczeń, w razie potrzeby usuń tak zwaną "spódnicę"dla większej estetyki. Pokrój pieczarki na talerze i lekko usmaż na rozgrzanej patelni, dodając trochę oleju roślinnego. Usmażone grzyby ułożyć drugą warstwą, wyrównać i ponownie posmarować majonezem.
Krok 4:
Ugotowany filet z kurczaka obrać z folii i tłuszczu. Obrany filet pokroić w drobną kostkę i ułożyć trzecią warstwą, ponownie wygładzić i posmarować majonezem.
Krok 5:
Obierz jaja kurze i zetrzyj na grubej tarce, będzie to czwarta warstwa, rozprowadź ją również równomiernie na całej sałatce i posmaruj majonezem.
Krok 6:
Zetrzyj ser na drobnej tarce i ułóż ostatnią warstwę. Włóż gotową sałatkę do lodówki na 1 godzinę, aby łatwiej było wyjąć pierścień ciasta bez uszkadzania boków sałatki.
Krok 7:
Przed podaniem udekoruj gotową sałatkę według własnych upodobań. Udekorowałem ziołami i grzybami. Aby zapobiec spadaniu marynowanych grzybów, posadź je na wykałaczkach i włóż do sałatki, tworząc małą polanę.
taką sałatkę można włożyć do misek i podawać porcjami. Taka porcja sałatki będzie również wyglądać bardzo imponująco, a jednocześnie będzie wygodna w nakryciu stołu dla gości.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal / 100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal / 100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal / 100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g