Sałatka z pierś i marynowanymi pieczarkami

łuszcząca się, bardzo smaczna, prosta i łatwa do wykonania! Połączenie kurczaka, pieczarek i sera jest zawsze korzystne dla wszystkich, a gotowane ziemniaki dodają sytości. Udekoruj sałatkę pierścieniem cukierniczym, wtedy okaże się jeszcze piękniejsza!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 23 % 7 g
188 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Weź średnie bulwy ziemniaczane, świeże pieczarki można zastąpić marynowanymi, weź jajka kategorii C1 lub C0, użyj twardego sera: rosyjskiego, Poshekhon i podobnych rodzajów serów. Ponadto, aby przygotować sałatkę, potrzebujesz pierścienia cukierniczego o średnicy 16 cm, wcześniej ugotuj filet z kurczaka, jaja kurze i ziemniaki w mundurze, a następnie ostudź produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz schłodzone ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce. Umieść pierścień ciasta na talerzu i umieść ziemniaki starte na grubej tarce w pierwszej warstwie wewnątrz pierścienia, spłaszcz i lekko posmaruj majonezem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pieczarki pod bieżącą wodą z piasku i innych zanieczyszczeń, w razie potrzeby usuń tak zwaną "spódnicę"dla większej estetyki. Pokrój pieczarki na talerze i lekko usmaż na rozgrzanej patelni, dodając trochę oleju roślinnego. Usmażone grzyby ułożyć drugą warstwą, wyrównać i ponownie posmarować majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotowany filet z kurczaka obrać z folii i tłuszczu. Obrany filet pokroić w drobną kostkę i ułożyć trzecią warstwą, ponownie wygładzić i posmarować majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz jaja kurze i zetrzyj na grubej tarce, będzie to czwarta warstwa, rozprowadź ją również równomiernie na całej sałatce i posmaruj majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce i ułóż ostatnią warstwę. Włóż gotową sałatkę do lodówki na 1 godzinę, aby łatwiej było wyjąć pierścień ciasta bez uszkadzania boków sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed podaniem udekoruj gotową sałatkę według własnych upodobań. Udekorowałem ziołami i grzybami. Aby zapobiec spadaniu marynowanych grzybów, posadź je na wykałaczkach i włóż do sałatki, tworząc małą polanę.

taką sałatkę można włożyć do misek i podawać porcjami. Taka porcja sałatki będzie również wyglądać bardzo imponująco, a jednocześnie będzie wygodna w nakryciu stołu dla gości.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal / 100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy