skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tłuczone ziemniaki czosnkowe? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania przecieru czosnkowego i ekwipunku. Naczynia będą wymagały patelni i patelni, a także folii.
Krok 2:
Weź czosnek i pokrój go w poprzek na dwie części. Całkowicie dobrze owinąć folią. Teraz Rozgrzej piekarnik do 200°C, a gdy tylko piekarnik zostanie podgrzany, Wyślij do niego czosnek do pieczenia. Zajmie to pół godziny. Po pół godzinie wyjmij czosnek, otwórz folię.
Krok 3:
Teraz zajmij się ziemniakami. Umyj bulwy ziemniaka i obierz je. Pokrój już obrane ziemniaki na ćwiartki. Przenieś pokrojone ziemniaki do dużego rondla. Oddzielnie zagotuj wodę i napełnij nią ziemniaki, aby woda pokrywała ziemniaki tylko w trzech czwartych. Potrzebowałem 600 ml. ale ponieważ patelnie są różne, woda może wymagać innej ilości.
Krok 4:
Umieść garnek z wodą i kawałkami ziemniaków na kuchence na dużym ogniu. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia. Posolić ziemniaki i przykryć garnek pokrywką, jednocześnie zmniejszając ciepło. Gotuj ziemniaki przez 25 minut. Może to zająć trochę mniej lub odwrotnie, więcej czasu. Zależy to od odmiany ziemniaka i jego wielkości. Najważniejsze jest, aby doprowadzić go do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków spuść całą wodę.
Krok 5:
Wlej śmietanę mleczną do chochli, włóż kawałek masła i dodaj gałkę muszkatołową na czubku noża.
Krok 6:
Podgrzej wszystkie te składniki, masło powinno się całkowicie stopić.
Krok 7:
Obierz pieczony czosnek. Dodaj kawałki obranego czosnku do ziemniaków i zetrzyj je razem za pomocą młynka do ziemniaków.
Krok 8:
Następnie dodaj żółtka i stopniowo, wlewając kremowo-maślaną masę do ziemniaków, Kontynuuj miażdżenie, aż będą gładkie.
Krok 9:
Posmakuj tłuczonych ziemniaków i w razie potrzeby dopraw je solą.
Krok 10:
Tak wygląda gotowy, przewiewny, lekki, delikatny, czosnkowy puree.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g