tłuczone ziemniaki czosnkowe

aromatyczny, niesamowicie delikatny i bardzo kremowy! Tłuczone ziemniaki według tego przepisu są bardzo przewiewne, miękkie. Czosnek nadaje potrawie wyjątkowy smak. Dozwolone jest stosowanie mleka, ale na śmietanie okazuje się smaczniejsze. Przystawka pasuje do wszystkiego: ryb, mięsa, indyka i kurczaka oraz warzyw.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 55 % 12 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tłuczone ziemniaki czosnkowe? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania przecieru czosnkowego i ekwipunku. Naczynia będą wymagały patelni i patelni, a także folii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź czosnek i pokrój go w poprzek na dwie części. Całkowicie dobrze owinąć folią. Teraz Rozgrzej piekarnik do 200°C, a gdy tylko piekarnik zostanie podgrzany, Wyślij do niego czosnek do pieczenia. Zajmie to pół godziny. Po pół godzinie wyjmij czosnek, otwórz folię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz zajmij się ziemniakami. Umyj bulwy ziemniaka i obierz je. Pokrój już obrane ziemniaki na ćwiartki. Przenieś pokrojone ziemniaki do dużego rondla. Oddzielnie zagotuj wodę i napełnij nią ziemniaki, aby woda pokrywała ziemniaki tylko w trzech czwartych. Potrzebowałem 600 ml. ale ponieważ patelnie są różne, woda może wymagać innej ilości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść garnek z wodą i kawałkami ziemniaków na kuchence na dużym ogniu. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia. Posolić ziemniaki i przykryć garnek pokrywką, jednocześnie zmniejszając ciepło. Gotuj ziemniaki przez 25 minut. Może to zająć trochę mniej lub odwrotnie, więcej czasu. Zależy to od odmiany ziemniaka i jego wielkości. Najważniejsze jest, aby doprowadzić go do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków spuść całą wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej śmietanę mleczną do chochli, włóż kawałek masła i dodaj gałkę muszkatołową na czubku noża.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej wszystkie te składniki, masło powinno się całkowicie stopić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz pieczony czosnek. Dodaj kawałki obranego czosnku do ziemniaków i zetrzyj je razem za pomocą młynka do ziemniaków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj żółtka i stopniowo, wlewając kremowo-maślaną masę do ziemniaków, Kontynuuj miażdżenie, aż będą gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmakuj tłuczonych ziemniaków i w razie potrzeby dopraw je solą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tak wygląda gotowy, przewiewny, lekki, delikatny, czosnkowy puree.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy