skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Makaron do tego dania można wybrać dowolny: muszle, farfalle, fusilli, Penne, rigatoni, Linguini, tagliatelle, fetuccini i inne odmiany makaronu. Do tego dania lepiej jest również użyć makaronu z pszenicy durum. Ser topiony najlepiej kupić w wannie, a nie w brykiecie. W kąpieli ser jest delikatniejszy w smaku i bardziej miękki w konsystencji niż w brykietach i łatwiej z nim pracować.
Krok 2:
Wlej wodę do garnka i podpal. Należy pamiętać, że makaron należy gotować w dużej ilości wody, więc weź odpowiednią patelnię. Gdy woda się zagotuje, wlej do niej makaron i gotuj makaron bez przykrycia garnka pokrywką, aż będzie Al Dente. Nie trzeba solić wody, ponieważ być może wystarczy sos sojowy i ser topiony.
Krok 3:
Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął, włóż makaron z powrotem do garnka i wlej sos sojowy, wymieszaj.
Krok 4:
Natychmiast dodaj topiony ser z wanny i szybkimi ruchami dokładnie wymieszaj makaron, aby cały makaron był pokryty kremowym sosem. Ponieważ makaron jest bardzo gorący, topiony ser szybko się rozpuści i bardzo dobrze rozpuści się na całym makaronie. Posmakuj makaronu, w razie potrzeby Posol go i ponownie wymieszaj.
Krok 5:
Umieść gorący kremowy makaron na talerzach, posyp czarnym świeżo zmielonym pieprzem lub ulubionymi przyprawami, udekoruj zieleniną i podawaj natychmiast na stole, gdy makaron jest jeszcze gorący.
jeśli nadal zdecydujesz się użyć stopionego sera w brykietach podczas gotowania, radzę najpierw włożyć go na chwilę do zamrażarki, a następnie zetrzeć na tarce i wysłać do gorącego makaronu. W przeciwnym razie bardzo trudno będzie wymieszać stopiony ser z makaronem. A po zmieleniu sera w ten sposób doskonale wymieszasz wszystkie składniki.
w razie potrzeby do takiej pasty można dodać mostek, krewetki, smażone pieczarki, kawałki fileta z kurczaka lub łososia, aby uzyskać więcej smaku i różnorodności.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser "Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g