makaron z topionym serem

Przygotuj bardzo delikatny kremowy makaron dla swoich bliskich! Nawet najprostszy dodatek można przekształcić w niesamowite danie. Zamień zwykły makaron w pyszny kremowy makaron, używając najprostszych i najtańszych składników!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 13 g
tłuszcze 26 % 19 g
węglowodany 57 % 42 g
266 kcal
IG: 31 / 69 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Makaron do tego dania można wybrać dowolny: muszle, farfalle, fusilli, Penne, rigatoni, Linguini, tagliatelle, fetuccini i inne odmiany makaronu. Do tego dania lepiej jest również użyć makaronu z pszenicy durum. Ser topiony najlepiej kupić w wannie, a nie w brykiecie. W kąpieli ser jest delikatniejszy w smaku i bardziej miękki w konsystencji niż w brykietach i łatwiej z nim pracować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do garnka i podpal. Należy pamiętać, że makaron należy gotować w dużej ilości wody, więc weź odpowiednią patelnię. Gdy woda się zagotuje, wlej do niej makaron i gotuj makaron bez przykrycia garnka pokrywką, aż będzie Al Dente. Nie trzeba solić wody, ponieważ być może wystarczy sos sojowy i ser topiony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął, włóż makaron z powrotem do garnka i wlej sos sojowy, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natychmiast dodaj topiony ser z wanny i szybkimi ruchami dokładnie wymieszaj makaron, aby cały makaron był pokryty kremowym sosem. Ponieważ makaron jest bardzo gorący, topiony ser szybko się rozpuści i bardzo dobrze rozpuści się na całym makaronie. Posmakuj makaronu, w razie potrzeby Posol go i ponownie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść gorący kremowy makaron na talerzach, posyp czarnym świeżo zmielonym pieprzem lub ulubionymi przyprawami, udekoruj zieleniną i podawaj natychmiast na stole, gdy makaron jest jeszcze gorący.

jeśli nadal zdecydujesz się użyć stopionego sera w brykietach podczas gotowania, radzę najpierw włożyć go na chwilę do zamrażarki, a następnie zetrzeć na tarce i wysłać do gorącego makaronu. W przeciwnym razie bardzo trudno będzie wymieszać stopiony ser z makaronem. A po zmieleniu sera w ten sposób doskonale wymieszasz wszystkie składniki.

w razie potrzeby do takiej pasty można dodać mostek, krewetki, smażone pieczarki, kawałki fileta z kurczaka lub łososia, aby uzyskać więcej smaku i różnorodności.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser "Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy