skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pieczone bułki? Przygotuj ryż do bułek. Użyj okrągłego ryżu lub specjalnego do sushi i bułek, ponieważ jest to ryż, który ma niezbędny gluten. Używając innego ryżu, najprawdopodobniej bułki się rozpadną. Wlej ryż do pojemnika i spłucz 4 razy, aż woda stanie się czysta. Następnie włóż ryż do rondla i zalej wodą w stosunku 1:1. Przykryj patelnię pokrywką i podpal.
Krok 2:
Doprowadź wodę do wrzenia (nie otwieraj pokrywy podczas całego procesu gotowania). Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i kontynuuj gotowanie ryżu przez 15 minut. W tym czasie cała ciecz odparowuje. Następnie wyłącz ogrzewanie i gotuj ryż pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Więc ryż osiągnie pożądaną konsystencję. Gotowy ryż zwiększa objętość 2 razy.
Krok 3:
Teraz na osobnej patelni połącz ocet ryżowy, cukier i sól. Umieść rondel, ale na wolnym ogniu i rozpuść cukier i sól w occie, nie doprowadzając zawartości kadzi do wrzenia.
Krok 4:
Weź drewniany pojemnik, wytrzyj go mokrymi ręcznikami papierowymi. Odbywa się to tak, że ryż nie przykleja się do samego pojemnika. Przenieś ugotowany ryż do tego pojemnika. Na drewnianej łyżce stopniowo wlewaj gotową mieszaninę octu, a następnie ostrożnie wlej tę mieszaninę do ryżu cienkim strumieniem na całym ryżu z łyżki. Drewnianą szpatułką delikatnie wymieszaj ryż z dressingiem. Następnie całkowicie ostudź ryż, przykrywając miskę mokrym ręcznikiem.
Krok 5:
Bambusowa mata do formowania rolek owinąć folią spożywczą. Zapewnia to wysoki stopień higieny i ma na celu wygodną pracę, nic się do niego nie przyklei, a mata pozostanie czysta. Również użycie folii spożywczej jest okazją do przedłużenia żywotności maty bambusowej. Chroni jego wnikanie między pręty ryżu i nadzienia, pozwala rzadziej zwilżać matę.
Krok 6:
Wlej ryż i wodę w proporcji 1:3 do małej miski. Zwilżając ręce w takim roztworze, wygodnie będzie pracować z ryżem. Podczas krojenia bułek zwilż również nóż w tym roztworze. Weź arkusz nori, połóż go na macie błyszczącą stroną do dołu. Połóż ryż na arkuszu nori, spłaszcz go na powierzchni arkusza, aby 2/3 arkusza pozostało wolne.
Krok 7:
Smażyć kurczaka pokrojonego w długie paski średniej wielkości na oleju roślinnym. Na ryżu umieść nadzienie na środku, gdzie ser będzie w środku, a po bokach kurczaka i liści szpinaku.
Krok 8:
Trzymając nadzienie, zacznij delikatnie skręcać rolkę od siebie. Jednocześnie, aby dobrze utrwalić rolkę, zwilż wodą część nori, która jest pusta, bez ryżu. Połóż zwiniętą rolkę na krawędzi maty, uderz w bok rolki. Zrób to z drugiej strony. W rezultacie uzyskaj równą okrągłą rolkę.
Krok 9:
Skręcona rolka pokrój ostrym nożem na 8 kawałków o tej samej wielkości. Połóż pokrojone bułki nadzieniem na blasze wyłożonej folią.
Krok 10:
Przygotuj masę na bułki "czapki". Drobno posiekaj shiitake i lekko usmaż na patelni z odrobiną oleju roślinnego. Zetrzyj ser tak, aby zamienił się w okruchy. W misce lub innym pojemniku wymieszaj majonez, ser i grzyby. Za pomocą łyżeczki ułóż i uformuj "czapki" na bułki.
Krok 11:
Umieść bułki w piekarniku w trybie "grill" i gotuj piecz je przez 5 minut, aż uzyskasz piękną pieczoną czapkę. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika.
Krok 12:
Wyjmij gotowe bułki z piekarnika i połóż je na talerzu.
Krok 13:
Podawaj z nimi sos sojowy, wasabi i imbir.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Shiitake - 34 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g