skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować zbójnicką zupę wołową z warzywami i grzybami? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnej wołowiny, ale podudzie z kością lub bez jest najlepsze. Bulion mięsny można zastąpić warzywami lub zwykłą wodą.
Krok 2:
Pokrój wołowinę w dużą kostkę. Uratowałem też kość, nada zupie dodatkową bogactwo.
Krok 3:
Jeśli używasz mrożonych grzybów, najpierw je rozmroź i osusz. Możesz użyć mieszanki grzybów (borowiki, kurki, białe, grzyby miodowe) lub określonego rodzaju grzybów. Mam to grzyby miodowe.
Krok 4:
Pokrój kiełbaski na małe kawałki. Moje kiełbaski są bardzo cienkie. Możesz wziąć inne rodzaje, na przykład chorizo. Ale ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że nadają zupie lekką, ale zauważalną pikantność. Jeśli chcesz zupę bez ostrego smaku, weź zwykłą wędzoną kiełbasę.
Krok 5:
Obierz i pokrój marchewki.
Krok 6:
Paprykę obierz z nasion i łodyg i pokrój w kostkę. Zamiast papryki użyłam 2 małych słodkich papryczek Ramiro i pokroiłam je w plasterki.
Krok 7:
Wyczyść cebulę. Zwykle dodaję całą cebulę i wyrzucam pod koniec gotowania. Jeśli chcesz, możesz pokroić cebulę w drobną kostkę i smażyć razem z mięsem i marchewką (krok 11).
Krok 8:
Posyp wołowinę mąką i szczyptą soli i dobrze wymieszaj, aby każdy kawałek mięsa był pokryty mąką.
Krok 9:
Do tych celów zwykle używam celofanowej torby.
Krok 10:
W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny na dużym ogniu i usmaż wołowinę na złoty kolor.
Krok 11:
Dodaj marchewki i smaż wszystko razem na średnim ogniu przez 1 minutę. Na tym samym etapie możesz dodać posiekaną cebulę.
Krok 12:
Dodaj koncentrat pomidorowy, wędzoną i słodką paprykę, wymieszaj i smaż jeszcze przez 1 minutę.
Krok 13:
Następnie wlej bulion mięsny, dodaj całą cebulę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 50 minut.
Krok 14:
30 minut po ugotowaniu bulionu dodaj grzyby, paprykę i pikantne kiełbaski.
Krok 15:
Pięć minut przed gotowością dodaj zielony groszek. Na samym końcu posolić zupę do smaku.
Krok 16:
Pozostaw zupę pod przykryciem przez około 15 minut, a następnie wlej do talerzy. Smacznego!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g