skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułki jajeczne z ryżem i tuńczykiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do ich przygotowania. Ponieważ bułki będą gotowane w stylu azjatyckim, w procesie gotowania używałem wszędzie chińskich paluszków.
Krok 2:
Użyj okrągłego ryżu, ponieważ jest to rodzaj ryżu, który ma niezbędny gluten. Używając innego ryżu, najprawdopodobniej bułki się rozpadną. Wlej ryż do pojemnika i spłucz 4 razy, aż woda stanie się czysta. Następnie włóż ryż do rondla i zalej wodą w stosunku 1:1, sól. Przykryj patelnię pokrywką i podpal.
Krok 3:
Zagotuj wodę (nie otwieraj pokrywy podczas całego procesu gotowania). Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i kontynuuj gotowanie ryżu przez 15 minut. W tym czasie cała ciecz odparowuje. Następnie wyłącz ogrzewanie i gotuj ryż pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Więc ryż osiągnie pożądaną konsystencję.
Krok 4:
Otwórz puszkę posiekanego tuńczyka w puszce, odcedź cały sok, wyciśnij samego tuńczyka, aby nie był mokry, ale nie za bardzo, w przeciwnym razie będzie zbyt suchy. Przełóż tuńczyka do pojemnika i dodaj majonez. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Wbij jaja kurze do głębokiego pojemnika, dodaj sól i wymieszaj składniki (mieszałem pałeczkami).
Krok 6:
Przygotuj powierzchnię roboczą, na której położysz rzeczy ryżowe. Weź około łyżki gotowanego ryżu, połóż na dłoni, połóż masę tuńczyka i majonezu na powstałym cieście. Teraz owinąć tę masę ryżem, tak aby nadzienie było całkowicie w środku i nadać przyszłym rolkom Podłużny kształt.
Krok 7:
Pokrój glony w długie paski o długości 15 cm.
Krok 8:
Posmaruj patelnię równomiernie olejem roślinnym. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą pędzla silikonowego. Postaw go na małym ogniu. Umieść pasek nori na rozgrzanej patelni, na której połóż trochę mieszanki jajecznej, tak aby pasek alg był wyśrodkowany, a omlet okazał się wielkości lub nieco szerszy niż pasek ryżu.
Krok 9:
Umieść pasek ryżowy na omlecie i zwiń go w rolkę. Pamiętaj, że jeśli kulka ryżowa ślizga się podczas zwijania, omlet nie jest jeszcze gotowy. Ugotuj trochę więcej bułki, aby mieszanka jajeczna dobrze się związała. W ten sposób przygotuj wszystkie bułki. W razie potrzeby dodaj olej roślinny podczas smażenia.
Krok 10:
Przenieś gotowe bułki na talerz lub talerz.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g