skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z tuńczyka? Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj warzywa, Wyczyść. Opłucz fasolę pod zimną wodą w durszlaku i pozwól wodzie spłynąć. Gotuj jajka przez 9 minut i natychmiast ostudź pod zimną wodą. Jeśli Skórki ogórków są delikatne, możesz je zostawić. Z grubych," wiekowych & quot; ogórków lepiej wyciąć skórę.
Krok 2:
Przenieś mięso tuńczyka do głębokiej salaterki lub miski, ugniatając je widelcem, ale niezbyt drobno. Nie spuszczaj całego płynu z konserw, możesz dodać trochę do sosu. Dodaj fasolę, drobno posiekane jajko i ogórek pokrojony w paski.
Krok 3:
Pokrój kapustę pekińską w dużą kostkę, a cebulę w cienkie pióra. Przenieś wszystko do miski z sałatką, lekko dopraw i wymieszaj.
Krok 4:
Przygotowanie sosu. Drobno posiekaj czosnek. Zetrzyj solą i pieprzem w osobnej misce. Wlej olej i sok z cytryny do miski, mieszaj, aż sól się rozpuści. Możesz dodać trochę płynu z puszki z tuńczykiem do dressingu.
Krok 5:
Wlej sos do sałatki i delikatnie wymieszaj. Podawaj sałatkę od razu. Jeśli podawanie ma nastąpić później, przykryj je pokrywką i włóż do lodówki bez tankowania. I napełnij tuż przed podaniem. Ale trzymaj w lodówce przez krótki czas, ponieważ warzywa dają sok.
mięso z tuńczyka jest zalecane dla osób z obniżoną odpornością, chorobami zapalnymi i niskim poziomem hemoglobiny, dzięki czemu serce i układ krążenia będą zdrowe.
istnieje wiele przepisów na tuńczyka, dietetycy radzą jeść tuńczyka przynajmniej raz w tygodniu. Ryba naprawdę wyróżnia się delikatnym miąższem, przyjemnym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Tuńczyk jest prawdziwym faworytem wśród gatunków ryb, jego tusza nie jest zarażona pasożytami, jest prawdziwą spiżarnią cennych aminokwasów i tłuszczów omega-3. Wprowadzenie mięsa takiej ryby do diety jest właściwym rozwiązaniem dla utrzymania zdrowia.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
warzywa najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g