Sałatka Żółw z jabłkiem i orzechami włoskimi

rozweseli, spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom! Sałatka w postaci żółwia z jabłkiem i orzechami włoskimi zwróci na siebie uwagę wyglądem, a nawet dzieci na pewno będą chciały spróbować. To soczysta warstwa jabłka nadaje jej osobliwy smak. Najlepszym rozwiązaniem będą słodko-kwaśne jabłka.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
4 miejsce w konkursie najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 13 g
tłuszcze 61 % 25 g
węglowodany 7 % 3 g
285 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę żółwia z jabłkiem i orzechami włoskimi? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolne części kurczaka (filet, podudzia). Jabłko wybierz słodko-kwaśne, takie jak odmiany Simerenco lub Granny Smith.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj kurczaka w osolonej wodzie do miękkości. Zanurz kurczaka we wrzącej wodzie, aby cały smak i soczystość pozostały w mięsie, a nie w bulionie. Schłodzić gotowego kurczaka, oddzielić od kości. Pokrój kurczaka na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj orzechy włoskie nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce. Możesz również użyć sera topionego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, aż ostygną. Oczyść jajka, oddziel żółtka od białek. Pozostaw jedno białko do dekoracji sałatki, resztę posiekaj na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj sałatkę. Na talerzu o odpowiedniej wielkości ułóż warstwę przygotowanego kurczaka, nadając mu lekko owalny kształt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nałóż majonez na wierzch.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie równomiernie rozprowadź starte białka i ponownie majonez.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz jabłko i nasiona. Posiekaj jabłko na grubej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż jabłko w następnej warstwie, rozprowadzając je równomiernie na całej sałatce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następna warstwa to starty ser i majonez.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zmielić żółtka na drobnej tarce, ułożyć żółtka na warstwie sera. W razie potrzeby ostrożnie dostosuj kształt sałatki. Posmaruj sałatkę cienką warstwą majonezu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp sałatkę ze wszystkich stron posiekanymi orzechami włoskimi.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój Pozostałe białko jaja na kawałki na głowę i nogi żółwia. Oczy mogą być wykonane z ziaren pieprzu. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przed podaniem udekoruj sałatkę listkami pietruszki. Na "skorupie" żółwia można zastosować rysunek majonezu. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal / 100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal / 100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal / 100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy