skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę żółwia z jabłkiem i orzechami włoskimi? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolne części kurczaka (filet, podudzia). Jabłko wybierz słodko-kwaśne, takie jak odmiany Simerenco lub Granny Smith.
Krok 2:
Gotuj kurczaka w osolonej wodzie do miękkości. Zanurz kurczaka we wrzącej wodzie, aby cały smak i soczystość pozostały w mięsie, a nie w bulionie. Schłodzić gotowego kurczaka, oddzielić od kości. Pokrój kurczaka na małe kawałki.
Krok 3:
Drobno posiekaj orzechy włoskie nożem.
Krok 4:
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Możesz również użyć sera topionego.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, aż ostygną. Oczyść jajka, oddziel żółtka od białek. Pozostaw jedno białko do dekoracji sałatki, resztę posiekaj na drobnej tarce.
Krok 6:
Uformuj sałatkę. Na talerzu o odpowiedniej wielkości ułóż warstwę przygotowanego kurczaka, nadając mu lekko owalny kształt.
Krok 7:
Nałóż majonez na wierzch.
Krok 8:
Następnie równomiernie rozprowadź starte białka i ponownie majonez.
Krok 9:
Obierz jabłko i nasiona. Posiekaj jabłko na grubej tarce.
Krok 10:
Ułóż jabłko w następnej warstwie, rozprowadzając je równomiernie na całej sałatce.
Krok 11:
Następna warstwa to starty ser i majonez.
Krok 12:
Zmielić żółtka na drobnej tarce, ułożyć żółtka na warstwie sera. W razie potrzeby ostrożnie dostosuj kształt sałatki. Posmaruj sałatkę cienką warstwą majonezu.
Krok 13:
Posyp sałatkę ze wszystkich stron posiekanymi orzechami włoskimi.
Krok 14:
Pokrój Pozostałe białko jaja na kawałki na głowę i nogi żółwia. Oczy mogą być wykonane z ziaren pieprzu. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia.
Krok 15:
Przed podaniem udekoruj sałatkę listkami pietruszki. Na "skorupie" żółwia można zastosować rysunek majonezu. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal / 100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal / 100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal / 100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal / 100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g