skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania pysznych soczystych chinkali po gruzińsku.
Krok 2:
Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów wrzącej wody do obszernej miski.
Krok 3:
Wlej jedną łyżeczkę soli do miski, a następnie wlej do niej trzy łyżki oleju roślinnego.
Krok 4:
Wlej większość sześciuset gramów przesianej mąki pszennej do miski i wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 5:
Rozbij i dodaj jedno jajko kurze do miski z ciastem.
Krok 6:
Wlej pozostałą mąkę do wspólnej miski i zagniataj ciasto.
Krok 7:
Nadal dobrze wyrabiamy ciasto w misce rękami.
Krok 8:
Rozłóż ciasto na stole i kontynuuj ugniatanie przez około piętnaście minut, a następnie po zebraniu go w bryłę, włóż do celofanowej torby na pół godziny.
Krok 9:
Włóż pięćset pięćdziesiąt do sześćset gramów gotowanego mieszanego mięsa mielonego do głębokiej miski.
Krok 10:
Drobno posiekaj jedną główkę cebuli.
Krok 11:
Włóż posiekaną cebulę do miski z mielonym mięsem, a następnie dodaj do niej dwa ząbki czosnku, czerwony i czarny pieprz, sól do smaku.
Krok 12:
Pokrój kolendrę tak drobno, jak to możliwe, do smaku.
Krok 13:
Włóż posiekaną kolendrę do wspólnej miski, a następnie wlej do niej czterysta mililitrów bulionu wołowego
Krok 14:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i po wyjęciu przygotowanego nadzienia z lodówki na trzydzieści minut, pozwól mu się trochę zaparzyć i namoczyć w przyprawach.
Krok 15:
Po upływie czasu dzielimy ciasto na dwie części i robimy z nich małe kiełbaski.
Krok 16:
Każdą kiełbasę z ciasta obtaczamy w mące i kroimy na niezbędne kawałki.
Krok 17:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na cienką tortillę i rozłóż na każdym łyżkę przygotowanego nadzienia.
Krok 18:
Podnieś wolne krawędzie ciasta nad nadzieniem mięsnym i zbierz.
Krok 19:
Dobrze połącz końce każdego ciasta i uformuj chinkali.
Krok 20:
Aby przygotować danie, wlej wymaganą ilość wody do rondla i dodaj sól do smaku, zagotuj na kuchence, a następnie zakręć wodą, rozłóż wymaganą ilość chinkali.
Krok 21:
Po zagotowaniu wody w rondlu gotuj chinkali przez pięć do siedmiu minut, aż będzie całkowicie ugotowany.
Krok 22:
Rozłóż ugotowane chinkali na talerzu.
Krok 23:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
cóż, bardzo prosty przepis na przygotowanie ciasta i chinkali po gruzińsku, przynajmniej na obiad, przynajmniej na lunch! Najdelikatniejsze, niezrównanie soczyste i nieporównywalnie smaczne – prawdziwe chinkali po gruzińsku! To danie mięsne wywołuje prawdziwą adorację u każdego, kto spróbuje go po raz pierwszy! Proponuję przygotować najlepsze gruzińskie chinkali i podać autentyczny przepis. Jeśli nie wiesz, ile gotować chinkali, radzę uważnie obejrzeć film, w którym pokazuję wszystko krok po kroku i szczegółowo opowiadam. Ciasto na te nieskazitelne chinkali jest przygotowywane w specjalny sposób, ma pewne niuanse. Inną ważną kwestią jest umiejętność prawidłowego rzeźbienia chinkali, aby były mocne i utrzymywały cały sok w środku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g