chinkali na cieście parzonym z nadzieniem mięsnym w stylu gruzińskim

niezrównanie delikatne ciasto, które dobrze trzyma swój kształt! Idealny przepis na przygotowanie wyjątkowego dania kuchni gruzińskiej z doskonałym nadzieniem i bulionem mięsnym w delikatnym i elastycznym cieście parzonym, które mile zaskoczy wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 32 % 13 g
węglowodany 49 % 20 g
226 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania pysznych soczystych chinkali po gruzińsku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów wrzącej wody do obszernej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej jedną łyżeczkę soli do miski, a następnie wlej do niej trzy łyżki oleju roślinnego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej większość sześciuset gramów przesianej mąki pszennej do miski i wymieszaj wszystkie składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij i dodaj jedno jajko kurze do miski z ciastem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pozostałą mąkę do wspólnej miski i zagniataj ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nadal dobrze wyrabiamy ciasto w misce rękami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż ciasto na stole i kontynuuj ugniatanie przez około piętnaście minut, a następnie po zebraniu go w bryłę, włóż do celofanowej torby na pół godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż pięćset pięćdziesiąt do sześćset gramów gotowanego mieszanego mięsa mielonego do głębokiej miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj jedną główkę cebuli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż posiekaną cebulę do miski z mielonym mięsem, a następnie dodaj do niej dwa ząbki czosnku, czerwony i czarny pieprz, sól do smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój kolendrę tak drobno, jak to możliwe, do smaku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż posiekaną kolendrę do wspólnej miski, a następnie wlej do niej czterysta mililitrów bulionu wołowego

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i po wyjęciu przygotowanego nadzienia z lodówki na trzydzieści minut, pozwól mu się trochę zaparzyć i namoczyć w przyprawach.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po upływie czasu dzielimy ciasto na dwie części i robimy z nich małe kiełbaski.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Każdą kiełbasę z ciasta obtaczamy w mące i kroimy na niezbędne kawałki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na cienką tortillę i rozłóż na każdym łyżkę przygotowanego nadzienia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podnieś wolne krawędzie ciasta nad nadzieniem mięsnym i zbierz.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dobrze połącz końce każdego ciasta i uformuj chinkali.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Aby przygotować danie, wlej wymaganą ilość wody do rondla i dodaj sól do smaku, zagotuj na kuchence, a następnie zakręć wodą, rozłóż wymaganą ilość chinkali.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Po zagotowaniu wody w rondlu gotuj chinkali przez pięć do siedmiu minut, aż będzie całkowicie ugotowany.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozłóż ugotowane chinkali na talerzu.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

cóż, bardzo prosty przepis na przygotowanie ciasta i chinkali po gruzińsku, przynajmniej na obiad, przynajmniej na lunch! Najdelikatniejsze, niezrównanie soczyste i nieporównywalnie smaczne – prawdziwe chinkali po gruzińsku! To danie mięsne wywołuje prawdziwą adorację u każdego, kto spróbuje go po raz pierwszy! Proponuję przygotować najlepsze gruzińskie chinkali i podać autentyczny przepis. Jeśli nie wiesz, ile gotować chinkali, radzę uważnie obejrzeć film, w którym pokazuję wszystko krok po kroku i szczegółowo opowiadam. Ciasto na te nieskazitelne chinkali jest przygotowywane w specjalny sposób, ma pewne niuanse. Inną ważną kwestią jest umiejętność prawidłowego rzeźbienia chinkali, aby były mocne i utrzymywały cały sok w środku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy