skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Spuść płyn z kukurydzy, możesz wrzucić go do durszlaka, aby dokładnie wysuszyć. Jajka umyć i ugotować. Gotuj je przez 10 minut po ugotowaniu na małym ogniu, a następnie pozostaw na chwilę w gorącej wodzie - dzięki czemu jajka będą całkowicie ugotowane, ale pozostaną miękkie. Następnie zalej jajka zimną wodą. Ogórek należy dobrze umyć i wysuszyć. Jeśli paluszki krabowe są zamrożone-rozmrozić je.
Krok 2:
Przygotowanie sałatki polega na pokrojeniu wszystkich składników. Pokrój ogórek w małe kostki. Jeśli jego skóra jest twarda, lepiej ją wyczyścić.
Krok 3:
Paluszki krabowe uwalniamy z folii i również kroimy w kostkę. Zamiast pałeczek możesz użyć mięsa kraba, pokrój je również w kostkę.
Krok 4:
Całkowicie schłodzone jajka obrać i drobno posiekać. Ważne jest, aby nie były ciepłe - podczas mieszania ciepłych i zimnych składników proces psucia może rozpocząć się szybciej.
Krok 5:
W dużej misce wkładamy kukurydzę, posiekane jajka, paluszki krabowe i ogórek. Dobrze wymieszaj. Jeśli lubisz, na tym etapie możesz dodać posiekane warzywa. Używam go tylko do dekoracji. Nie solę takiej sałatki, wystarczy mi słoność pałeczek. Możesz posolić do smaku.
Krok 6:
Sałatka jest prawie gotowa, pozostaje tylko ją doprawić. Klasycznie robi się to majonezem. Radzę umieścić majonez tuż przed użyciem sałatki. Przyprawiona sałatka ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia. Możesz włożyć sałatkę do salaterki lub podać porcje za pomocą specjalnego pierścienia. Udekoruj sałatkę według własnych upodobań. Smacznego!
zawsze gotuję sałatkę tylko według tego przepisu. Bez ryżu okazuje się lżejszy w smaku. Czasami lubię dodawać kroplę czosnku i soku z cytryny. Ale używam zieleni tylko do dekoracji.
możesz użyć śmietany jako sosu, ale z majonezem okazuje się smaczniejszy. Jeśli jest to dla Ciebie krytyczne, przygotuj domową wersję majonezu, jest bardziej przydatna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g