Sałatka z paluszków krabowych z kukurydzą bez ryżu

Jasna, soczysta, ulubiona sałatka wszystkich na wakacje i nie tylko! Sałatka krabowa od dawna i mocno ugruntowała swój tytuł świątecznej sałatki. W każdej rodzinie jest przygotowywany inaczej. Ten przepis jest uważany za klasyczny, ze świeżym ogórkiem i bez użycia ryżu. Sałatka jest lekka, świeża i bardzo smaczna!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 35 % 9 g
161 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Spuść płyn z kukurydzy, możesz wrzucić go do durszlaka, aby dokładnie wysuszyć. Jajka umyć i ugotować. Gotuj je przez 10 minut po ugotowaniu na małym ogniu, a następnie pozostaw na chwilę w gorącej wodzie - dzięki czemu jajka będą całkowicie ugotowane, ale pozostaną miękkie. Następnie zalej jajka zimną wodą. Ogórek należy dobrze umyć i wysuszyć. Jeśli paluszki krabowe są zamrożone-rozmrozić je.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie sałatki polega na pokrojeniu wszystkich składników. Pokrój ogórek w małe kostki. Jeśli jego skóra jest twarda, lepiej ją wyczyścić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paluszki krabowe uwalniamy z folii i również kroimy w kostkę. Zamiast pałeczek możesz użyć mięsa kraba, pokrój je również w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Całkowicie schłodzone jajka obrać i drobno posiekać. Ważne jest, aby nie były ciepłe - podczas mieszania ciepłych i zimnych składników proces psucia może rozpocząć się szybciej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W dużej misce wkładamy kukurydzę, posiekane jajka, paluszki krabowe i ogórek. Dobrze wymieszaj. Jeśli lubisz, na tym etapie możesz dodać posiekane warzywa. Używam go tylko do dekoracji. Nie solę takiej sałatki, wystarczy mi słoność pałeczek. Możesz posolić do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sałatka jest prawie gotowa, pozostaje tylko ją doprawić. Klasycznie robi się to majonezem. Radzę umieścić majonez tuż przed użyciem sałatki. Przyprawiona sałatka ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia. Możesz włożyć sałatkę do salaterki lub podać porcje za pomocą specjalnego pierścienia. Udekoruj sałatkę według własnych upodobań. Smacznego!

zawsze gotuję sałatkę tylko według tego przepisu. Bez ryżu okazuje się lżejszy w smaku. Czasami lubię dodawać kroplę czosnku i soku z cytryny. Ale używam zieleni tylko do dekoracji.
możesz użyć śmietany jako sosu, ale z majonezem okazuje się smaczniejszy. Jeśli jest to dla Ciebie krytyczne, przygotuj domową wersję majonezu, jest bardziej przydatna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy