Zupa rybna z łososiem z kaszą kukurydzianą

niesamowita, zdrowa i pyszna zupa! Jeśli masz głowę czerwonej ryby w zamrażarce, spróbuj zrobić z niej pachnącą zupę! Syci i ogrzewa w zimne wieczory, a jeśli jesteś na diecie lub PP, taka zupa rybna jest idealną opcją na posiłek!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 57 % 13 g
124 kcal
IG: 69 / 0 / 31

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować zupę z głowy czerwonej ryby? Wyjmij głowę z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Możesz napełnić rybę zimną wodą, aby proces rozmrażania był szybszy. Usuń skrzela i resztki łusek, jeśli takie istnieją. Do zupy odpowiednie są płetwy, ogony, brzuch itp. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, usunąć pianę, zmniejszyć płomień i gotować przez 30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W tym czasie przygotuj pozostałe produkty z listy. Na 1,2-1,5 litra wody użyłam dwóch średnich ziemniaków, jednej marchewki, połowy cebuli i 2 łyżek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w małe kostki, marchewki w plasterki i posiekaj cebulę niezbyt dużą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po ugotowaniu głowy wyjmij ją z bulionu. Maksymalny płomień płyty. Wyślij ziemniaki, marchewkę i cebulę do garnka. Następnie dodaj kaszę kukurydzianą, liść laurowy i sól do smaku. Poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz płomień do nieco poniżej średniej i gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie to około 15-20 minut, w zależności od tego, jak duże kawałki ziemniaków masz i od odmiany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gotowania zupy oddziel kawałki mięsa od głowy, jeśli są dostępne. Usuń kości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spróbuj ponownie gotowej zupy na soli, jeśli to konieczne, dodaj sól. Dodaj drobno posiekane warzywa i kawałki ryby do garnka. Z zamrażarki użyłam koperku i mieszanki włoskich ziół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas serwowania zupa rybna pieprz według uznania.

zamiast kaszy kukurydzianej w przepisie możesz użyć ryżu. Świetnie komponuje się z czerwoną rybą i dobrze nadaje się do takich zup.

ponieważ zupa jest przygotowywana bez smażenia, można ją bezpiecznie podawać w dni diety. Dzięki zbożom i bogatemu bulionowi zupa doskonale zaspokaja głód i nasyca organizm przydatnymi substancjami.

musisz spróbować!

smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.

uważam ten przepis za PP, ponieważ PP to system przyjmowania zbilansowanych i zdrowych posiłków. Ryby i warzywa w zupie bez smażenia to świetna opcja na pierwsze danie. Zupa jest niskokaloryczna, a jednocześnie sycąca i rozgrzewająca.

ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy