makaron w sosie na mleku i maśle z serem

najdelikatniejszy makaron z kremowym sosem po prostu rozpływa się w ustach! Taki makaron jest uwielbiany w Ameryce. Są łatwo przygotowywane z najprostszych składników, ale są bardzo smaczne. Najważniejsze jest, aby wziąć produkty wysokiej jakości, preferując włoski makaron z pszenicy durum.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 64 % 7 g
53 kcal
IG: 14 / 71 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Makaron do tego dania możesz wybrać dowolny: muszle, farfalle, fusilli, penne i inne odmiany makaronu. Również do tego dania lepiej wybrać makaron z pszenicy durum. Użyj twardego sera: rosyjskiego, Poshekhon i podobnych rodzajów serów, lepiej jest wziąć mleko o zawartości tłuszczu 2,5%. Zieloną cebulę można zastąpić innymi zieleniami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do garnka i podpal. Należy pamiętać, że makaron należy gotować w dużej ilości wody, więc weź odpowiednią patelnię. Gdy woda się zagotuje, Posol ją i wlej do niej makaron. Gotuj makaron bez przykrycia garnka pokrywką, aż będzie Al Dente.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce i przykryj folią spożywczą, aby nie pękł podczas przygotowywania sosu śmietanowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małej kadzi włóż masło i rozpuść je na średnim ogniu, nie doprowadzając masła do wrzenia. W stopionym maśle zacznij wprowadzać przesianą mąkę pszenną, ciągle mieszając. Podczas smażenia mąki nie powinno być grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Małym strumieniem zacznij wlewać mleko do kadzi, natychmiast dodaj przyprawy: zmieloną gałkę muszkatołową, czarny świeżo zmielony pieprz i sól. Zagotuj trochę mieszanki mleka, sos powinien zacząć gęstnieć,ale niewiele. Po schłodzeniu SOS nadal zgęstnieje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W momencie zagęszczenia sosu śmietanowego dodaj starty ser i natychmiast wymieszaj. Ser powinien stopić się w gorącym sosie i uzyskać przyjemny delikatny serowy smak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy ugotowany makaron wrzuć do durszlaka i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż makaron z powrotem do garnka i wlej kremowy sos z serem, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy kremowy makaron i ser ułożyć na talerzu i posypać posiekaną zieloną cebulą.

w razie potrzeby do takiego makaronu można dodać mostek, krewetki, smażone pieczarki, kawałki fileta z kurczaka lub łososia, aby uzyskać więcej smaku i różnorodności.

dla odmiany kremowy makaron można również upiec w piekarniku. Wystarczy włożyć gotowy kremowy makaron z patelni do naczynia do pieczenia, posypać tartym serem i piec makaron w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 200 ° C.

jak prawidłowo ugotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy