skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Makaron do tego dania możesz wybrać dowolny: muszle, farfalle, fusilli, penne i inne odmiany makaronu. Również do tego dania lepiej wybrać makaron z pszenicy durum. Użyj twardego sera: rosyjskiego, Poshekhon i podobnych rodzajów serów, lepiej jest wziąć mleko o zawartości tłuszczu 2,5%. Zieloną cebulę można zastąpić innymi zieleniami.
Krok 2:
Wlej wodę do garnka i podpal. Należy pamiętać, że makaron należy gotować w dużej ilości wody, więc weź odpowiednią patelnię. Gdy woda się zagotuje, Posol ją i wlej do niej makaron. Gotuj makaron bez przykrycia garnka pokrywką, aż będzie Al Dente.
Krok 3:
Zetrzyj ser na drobnej tarce i przykryj folią spożywczą, aby nie pękł podczas przygotowywania sosu śmietanowego.
Krok 4:
W małej kadzi włóż masło i rozpuść je na średnim ogniu, nie doprowadzając masła do wrzenia. W stopionym maśle zacznij wprowadzać przesianą mąkę pszenną, ciągle mieszając. Podczas smażenia mąki nie powinno być grudek.
Krok 5:
Małym strumieniem zacznij wlewać mleko do kadzi, natychmiast dodaj przyprawy: zmieloną gałkę muszkatołową, czarny świeżo zmielony pieprz i sól. Zagotuj trochę mieszanki mleka, sos powinien zacząć gęstnieć,ale niewiele. Po schłodzeniu SOS nadal zgęstnieje.
Krok 6:
W momencie zagęszczenia sosu śmietanowego dodaj starty ser i natychmiast wymieszaj. Ser powinien stopić się w gorącym sosie i uzyskać przyjemny delikatny serowy smak.
Krok 7:
Gotowy ugotowany makaron wrzuć do durszlaka i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.
Krok 8:
Włóż makaron z powrotem do garnka i wlej kremowy sos z serem, wymieszaj.
Krok 9:
Gotowy kremowy makaron i ser ułożyć na talerzu i posypać posiekaną zieloną cebulą.
w razie potrzeby do takiego makaronu można dodać mostek, krewetki, smażone pieczarki, kawałki fileta z kurczaka lub łososia, aby uzyskać więcej smaku i różnorodności.
dla odmiany kremowy makaron można również upiec w piekarniku. Wystarczy włożyć gotowy kremowy makaron z patelni do naczynia do pieczenia, posypać tartym serem i piec makaron w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 200 ° C.
jak prawidłowo ugotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g