skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron z kaparami? Przygotuj wszystkie składniki. Zamiast tagliatelle możesz wybrać dowolny inny makaron: muszle, farfalle, fusilli, Penne, rigatoni, linguine, fetuccini i inne odmiany makaronu. Do tego dania lepiej jest również użyć makaronu z pszenicy durum. Mięso mielone lepiej używać wieprzowiny lub wołowiny. Warzywa można również wybrać według własnych upodobań: pietruszka, koperek, bazylia.
Krok 2:
Wlej olej roślinny na patelnię i pozwól mu się rozgrzać, a następnie smaż pokrojoną w kostkę cebulę na rozgrzanym oleju do miękkości przez około 5 do 7 minut. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i kontynuuj smażenie, aż pojawi się charakterystyczny smak czosnku.
Krok 3:
Włóż mięso mielone na patelnię do smażenia cebuli i czosnku, wymieszaj i smaż, aż sok mięsny całkowicie odparuje. Następnie kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, aby mięso mielone było lekko smażone. Podczas gotowania stale mieszaj i ugniataj mięso mielone drewnianą szpatułką, aby nie tworzyły się grudki mięsa.
Krok 4:
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy na patelnię. Jeśli pasta jest bardzo gęsta, możesz dodać trochę wody. Dopraw nadzienie mięsne do smaku solą i pieprzem, wszystko dobrze wymieszaj i kontynuuj smażenie przez 2-3 minuty.
Krok 5:
Wlej wodę do garnka i podpal. Należy pamiętać, że makaron należy gotować w dużej ilości wody, więc weź odpowiednią patelnię. Gdy woda się zagotuje, lekko ją posolić, włożyć makaron do garnka i ugotować makaron bez przykrycia garnka pokrywką, aż będzie Al Dente.
Krok 6:
Włóż gotowy gorący makaron do durszlaka i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Gdy woda spłynie, Wrzuć tagliatelle na patelnię z mielonym mięsem pomidorowym. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby nadzienie pomidorowo-mięsne dobrze rozprowadziło się między makaronem. Posmakuj makaronu, w razie potrzeby Posol go i ponownie wymieszaj.
Krok 7:
Umieść gorący makaron na talerzach, ułóż kapary na wierzchu, posyp czarnym świeżo zmielonym pieprzem lub ulubionymi przyprawami, udekoruj zieleniną i podawaj natychmiast na stole, gdy makaron jest jeszcze gorący.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Tagliatelle - 288 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g