makaron z kaparami

proste i bardzo smaczne, na obiad, na każdy dzień! Makaron z kaparami sam w sobie jest bardzo lekki, ale połączenie składników jest bombowe. A uzupełniając taki makaron lampką dobrego czerwonego wina, możesz wieczorem stworzyć przytulną włoską atmosferę w swoim domu.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 27 % 3 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z kaparami? Przygotuj wszystkie składniki. Zamiast tagliatelle możesz wybrać dowolny inny makaron: muszle, farfalle, fusilli, Penne, rigatoni, linguine, fetuccini i inne odmiany makaronu. Do tego dania lepiej jest również użyć makaronu z pszenicy durum. Mięso mielone lepiej używać wieprzowiny lub wołowiny. Warzywa można również wybrać według własnych upodobań: pietruszka, koperek, bazylia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej roślinny na patelnię i pozwól mu się rozgrzać, a następnie smaż pokrojoną w kostkę cebulę na rozgrzanym oleju do miękkości przez około 5 do 7 minut. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i kontynuuj smażenie, aż pojawi się charakterystyczny smak czosnku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż mięso mielone na patelnię do smażenia cebuli i czosnku, wymieszaj i smaż, aż sok mięsny całkowicie odparuje. Następnie kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, aby mięso mielone było lekko smażone. Podczas gotowania stale mieszaj i ugniataj mięso mielone drewnianą szpatułką, aby nie tworzyły się grudki mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj koncentrat pomidorowy na patelnię. Jeśli pasta jest bardzo gęsta, możesz dodać trochę wody. Dopraw nadzienie mięsne do smaku solą i pieprzem, wszystko dobrze wymieszaj i kontynuuj smażenie przez 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę do garnka i podpal. Należy pamiętać, że makaron należy gotować w dużej ilości wody, więc weź odpowiednią patelnię. Gdy woda się zagotuje, lekko ją posolić, włożyć makaron do garnka i ugotować makaron bez przykrycia garnka pokrywką, aż będzie Al Dente.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż gotowy gorący makaron do durszlaka i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Gdy woda spłynie, Wrzuć tagliatelle na patelnię z mielonym mięsem pomidorowym. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby nadzienie pomidorowo-mięsne dobrze rozprowadziło się między makaronem. Posmakuj makaronu, w razie potrzeby Posol go i ponownie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść gorący makaron na talerzach, ułóż kapary na wierzchu, posyp czarnym świeżo zmielonym pieprzem lub ulubionymi przyprawami, udekoruj zieleniną i podawaj natychmiast na stole, gdy makaron jest jeszcze gorący.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Tagliatelle - 288   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy