skład / składniki
metoda gotowania
1. Oczyść szparagi, odetnij łodygi, aby stały się tej samej długości, zawiąż nitką i gotuj na umiarkowanym ogniu w osolonej wodzie. Musisz gotować przez 5 minut, może kilka minut dłużej. Gotowość można łatwo sprawdzić, przekłuwając szparagi nożem - powinien wejść dość łatwo.
2. Oczyść pory-białą część, pokrój w pierścienie. Umyj i obierz ziemniaki - musisz je grubo posiekać.
3. Rozgrzej masło na małym ogniu, włóż do niego pory i gotuj na wolnym ogniu, aż stanie się przezroczyste, posypując mąką kilka razy, a następnie wlej bulion i włóż ziemniaki do rondla.
4. Dodaj bukiet garni. Jest to proste-zawiąż wszystkie składniki nitką, zawiń w gazę i zanurz w bulionie. Często po prostu wkładam powiązane chwasty, bez worka.
5. Zagotuj zawartość rondla, gotuj przez 5 minut na średnim ogniu, a następnie dodaj do niego szparagi, które należy najpierw pokroić na duże kawałki. Zmniejsz ogrzewanie.
6. Dodaj gałkę muszkatołową, dodaj sól i pieprz. Gotuj wszystko razem przez 10 minut, a następnie wyjmij zupę z pieca.
7. Zmiel wszystko blenderem (nie zapomnij usunąć bukietu Garni), a następnie wlej śmietanę i zagotuj, mieszając.
zupa jest gotowa! Podawaj z natką pietruszki i grzankami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Szparagi białe - 14 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g