Kremowa zupa z białych szparagów

Jasny, gęsty, kremowy... Przygotuj niesamowicie pyszną zupę! Jeśli lubisz zupy puree, ten z pewnością przypadnie Ci do gustu. Niezwykły w smaku, wyrafinowany i prawdziwie Francuski. Krewni docenią i na pewno poproszą o suplementy. Gotuję go rzadko, ale zawsze jest jak wakacje:)
♥Solii♥+Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 44 % 4 g
56 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Oczyść szparagi, odetnij łodygi, aby stały się tej samej długości, zawiąż nitką i gotuj na umiarkowanym ogniu w osolonej wodzie. Musisz gotować przez 5 minut, może kilka minut dłużej. Gotowość można łatwo sprawdzić, przekłuwając szparagi nożem - powinien wejść dość łatwo.
2. Oczyść pory-białą część, pokrój w pierścienie. Umyj i obierz ziemniaki - musisz je grubo posiekać.
3. Rozgrzej masło na małym ogniu, włóż do niego pory i gotuj na wolnym ogniu, aż stanie się przezroczyste, posypując mąką kilka razy, a następnie wlej bulion i włóż ziemniaki do rondla.
4. Dodaj bukiet garni. Jest to proste-zawiąż wszystkie składniki nitką, zawiń w gazę i zanurz w bulionie. Często po prostu wkładam powiązane chwasty, bez worka.
5. Zagotuj zawartość rondla, gotuj przez 5 minut na średnim ogniu, a następnie dodaj do niego szparagi, które należy najpierw pokroić na duże kawałki. Zmniejsz ogrzewanie.
6. Dodaj gałkę muszkatołową, dodaj sól i pieprz. Gotuj wszystko razem przez 10 minut, a następnie wyjmij zupę z pieca.
7. Zmiel wszystko blenderem (nie zapomnij usunąć bukietu Garni), a następnie wlej śmietanę i zagotuj, mieszając.

zupa jest gotowa! Podawaj z natką pietruszki i grzankami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Szparagi białe - 14   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy