skład / składniki
gotowanie krok po kroku
informacje do przemyślenia. Aby marynować kapustę, musisz wybrać białą, w połowie sezonu i późną odmianę, która ma gęstą główkę kapusty.
przed marynowaniem nie zapomnij go przygotować. Oznacza to usunięcie górnych liści i pnia.
na początku oczywiście musisz przygotować solankę-aby nie była gorąca. Następnie drobno posiekaj kapustę i zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Wlej solankę do wysterylizowanych słoików i włóż szczelnie kapustę, w której jest już marchew, liść laurowy i pieprz. Trzymamy ją tam przez 20-15 minut. Następnie umieścimy te banki w chłodnym miejscu, niech będzie tam przez 2-3 dni. Z reguły solanka wypływa ze słoików. Więc dodaj go, przygotowując go wcześniej w obfitości, aby dodać wystarczająco dużo.
gdy tylko kapusta będzie gotowa, krótko mówiąc, kwaśna, zamkniemy słoiki nylonowymi pokrywkami i usuniemy, kto - do piwnicy, kto - do lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g