kiszona kapusta na zimę z goździkami

wspaniała przekąska pasuje do każdej uczty! Kiedy przychodzi czas na przygotowanie kapusty na zimę, zawsze marynuję kapustę. Rzeczywiście, w zimnych porach roku to jedzenie nadaje się do każdej przystawki. Tak, a na świątecznym, a także na chudym stole, będzie to pożądane. Wiele gospodyń domowych robi marynatę na różne sposoby. Ktoś dodaje ocet, ktoś nie. Spróbujmy zrobić marynowaną kapustę na zimę według mojego przepisu kulinarnego?
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
32 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

informacje do przemyślenia. Aby marynować kapustę, musisz wybrać białą, w połowie sezonu i późną odmianę, która ma gęstą główkę kapusty.
przed marynowaniem nie zapomnij go przygotować. Oznacza to usunięcie górnych liści i pnia.

na początku oczywiście musisz przygotować solankę-aby nie była gorąca. Następnie drobno posiekaj kapustę i zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Wlej solankę do wysterylizowanych słoików i włóż szczelnie kapustę, w której jest już marchew, liść laurowy i pieprz. Trzymamy ją tam przez 20-15 minut. Następnie umieścimy te banki w chłodnym miejscu, niech będzie tam przez 2-3 dni. Z reguły solanka wypływa ze słoików. Więc dodaj go, przygotowując go wcześniej w obfitości, aby dodać wystarczająco dużo.

gdy tylko kapusta będzie gotowa, krótko mówiąc, kwaśna, zamkniemy słoiki nylonowymi pokrywkami i usuniemy, kto - do piwnicy, kto - do lodówki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy