skład / składniki
metoda gotowania
robię dużą liczbę półfabrykatów na zimę. Robię różne sałatki, więc osobno zamykam warzywa. Uwielbiam jeść soloną paprykę w zimowe wieczory, dlatego zamykam kilka słoików tej przekąski na zimę. A teraz powiem ci kulinarny przepis na takie jedzenie jak papryka w puszkach. Zaczynamy od umycia pieprzu, usunięcia nasion i przecięcia go na pół. Teraz przygotowujemy marynatę do konserw. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla i zagotuj, a następnie dodaj do niego granulowany cukier, sól, esencję octową i olej roślinny, wszystko dobrze wymieszaj. Pozwól naszej masie gotować się przez kilka minut. Następnie w porcjach wkładamy przygotowaną paprykę do rondla i gotujemy przez około 5-7 minut. Kiedy cała papryka jest ugotowana w ten sposób, szczelnie wkładamy ją do umytych i wysuszonych słoików warstwami: papryką, czosnkiem, ziołami, a następnie zalewamy marynatą. Następnie sterylizujemy słoiki przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, zwijamy je i usuwamy w ciepłe miejsce, aż ostygną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g