skład / składniki
metoda gotowania
oczywiście nie ma sensu zbierać rzodkiewki na zimę. Zwłaszcza jeśli masz odpowiednie warunki do przechowywania warzyw przez zimę.
nie mamy piwnic ani piwnic. W mieszkaniu jest tylko spiżarnia, w której przechowujemy wszystkie domowe półfabrykaty wykonane latem.
dlatego staramy się przechowywać wszystkie warzywa w słoikach starannie ułożonych na półkach.
rzodkiewki na sałatkę przygotowaną według tego przepisu są dokładnie myte i obrane.
ponownie dokładnie umyj oczyszczoną rzodkiewkę i zetrzyj na tarce o dużych rozmiarach.
umyte i obrane marchewki są również wcierane na grubej lub średniej tarce.
marchewki można zastąpić papryką lub używać razem, zachowując ogólne proporcje. W takim przypadku paprykę kroimy w małe kostki.
dokładnie wymieszaj wszystkie warzywa, dodaj posiekane warzywa i ułóż powstałą mieszaninę w słoikach.
dodaj sól, cukier i ocet na ułożoną masę.
wlej wrzącą wodę do słoików, a następnie przykryj pokrywkami i sterylizuj.
na koniec zwijamy słoiki pokrywkami i schładzamy do góry nogami, przykrywając kocem.
używamy gotowych półfabrykatów rzodkiewki na zimę jako sałatki, doprawiając kwaśną śmietaną, majonezem lub olejem roślinnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rzodkiewka Biała - 21 kcal/100g