zbieranie rzodkiewki na zimę

wszechstronny smaczny kęs. Dobra sama w sobie i w sałatce. Łatwość przygotowania Zwracam uwagę na ciekawy sposób przygotowania rzodkiewki na zimę.
SłonikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 6 g
28 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

oczywiście nie ma sensu zbierać rzodkiewki na zimę. Zwłaszcza jeśli masz odpowiednie warunki do przechowywania warzyw przez zimę.
nie mamy piwnic ani piwnic. W mieszkaniu jest tylko spiżarnia, w której przechowujemy wszystkie domowe półfabrykaty wykonane latem.
dlatego staramy się przechowywać wszystkie warzywa w słoikach starannie ułożonych na półkach.
rzodkiewki na sałatkę przygotowaną według tego przepisu są dokładnie myte i obrane.
ponownie dokładnie umyj oczyszczoną rzodkiewkę i zetrzyj na tarce o dużych rozmiarach.
umyte i obrane marchewki są również wcierane na grubej lub średniej tarce.
marchewki można zastąpić papryką lub używać razem, zachowując ogólne proporcje. W takim przypadku paprykę kroimy w małe kostki.
dokładnie wymieszaj wszystkie warzywa, dodaj posiekane warzywa i ułóż powstałą mieszaninę w słoikach.
dodaj sól, cukier i ocet na ułożoną masę.
wlej wrzącą wodę do słoików, a następnie przykryj pokrywkami i sterylizuj.
na koniec zwijamy słoiki pokrywkami i schładzamy do góry nogami, przykrywając kocem.
używamy gotowych półfabrykatów rzodkiewki na zimę jako sałatki, doprawiając kwaśną śmietaną, majonezem lub olejem roślinnym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rzodkiewka Biała - 21   kcal/100g

Podobne przepisy