Sałatka na 23 lutego

&Quot;przebrana" sałatka-zabawna niespodzianka na Dzień Obrońcy Ojczyzny! Co mogę powiedzieć? Fajna, naprężona, w temacie, przekąska - a czego jeszcze potrzebuje kobieta zastanawiająca się, co takiego-razetkiego dla naszych drogich obrońców ojczyzny ugotować na 23 lutego, Dzień Straży Granicznej, Dzień Sił Powietrznych i inne męskie święta Wojskowe?
MagnagoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 69 % 29 g
węglowodany 5 % 2 g
306 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zbierz składniki sałatki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kiełbasę w małe cienkie paski (lub kostki, które są bardziej znane)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ząbek czosnku obierz i przepchnij przez prasę do czosnku

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kiełbasę wymieszać z majonezem i czosnkiem, mocno ubić, przykryć miskę folią i odstawić na noc do marynowania w chłodnym miejscu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli ktoś może sobie wyobrazić tkaninę maskującą & quot; z głowy & quot; - to nie musi robić tego kroku. Wziąłem kurtkę mojego syna, kartkę papieru, okrążyłem miskę, w której miałem podać sałatkę, i znalazłem fragment ornamentu, który postanowiłem wziąć za próbkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przed podaniem musisz przenieść główną sałatkę do miski, w której będziesz podawać. Wzięłam stalową, żeby było & quot; po męsku & quot;. No i poza tym w szkle byłoby jakieś zupełnie niezrozumiałe & quot;przebranie & quot;: całe mięso by było widoczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz potrzebujemy trzech do czterech kwaśnych składników o kolorach zbliżonych do tkaniny maskującej. Mam zielone oliwki, czarne i pieprz (gotowe ze słoika, jeśli tak nie jest, myślę, że jasna papryka z lecho lub, w najgorszym przypadku, świeża żółta papryka)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj elementy wystroju. Naprawdę bardzo drobno, prawie jak czosnek. Przyznaję, że możesz to zrobić jako Chopper, który ma.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Cóż, a następnie, patrząc na próbkę tkaniny maskującej, rozłóż podobne plamki na sałatce z kiełbasy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze zamaskowany?

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeśli wynik poprzedniego kroku Cię zadowolił (i w ogóle nie ma już czasu na głupotę) - możesz założyć, że sałatka "przebranie" jest gotowa. Jeśli chcesz, możesz wziąć kolejną łyżkę majonezu, włożyć ją do plastikowej torby z odciętą krawędzią lub strzykawką, taką jak moja, i dodatkowo narysować kontury każdej plamy.

mam 4 stosy widoczne na zdjęciu składników dekoracyjnych. Wziąłem nie tylko zielone oliwki, ale także ogórek kiszony. Ogórek niestety okazał się zbyt zbliżony kolorem do oliwek, więc w rzeczywistości jest na zdjęciach w niewielkiej ilości, ale nie jest widoczny. Dlatego przepisałem cały przepis bez ogórka, będzie absolutnie w porządku. Zwłaszcza, że prawie całkowicie pozostał niewydany. Ogólnie rzecz biorąc, ilość składników do wystroju "maskowania" zależy wyłącznie od obszaru używanej miski. Może się okazać, że moja propozycja nie wystarczy. Chociaż mam, wręcz przeciwnie, trochę zostało - zależy to od wielkości i proporcji plam w różnych kolorach.
jeszcze, żałuję, że nie miałem pod ręką normalnych czarnych oliwek, były tylko Kalamata, a one były fioletowe. Czarny kolor będzie bardziej "maskujący"

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Cervelat - 425   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy