pomidory po koreańsku

Zrób pikantną koreańską przekąskę z pomidorami! Delikatne i lekko pikantne pomidory gotują się szybko (z wyjątkiem czasu marynowania, ale proces ten odbywa się bez naszego udziału). Koreańskie pomidory są doskonałym rozwiązaniem na wakacje lub po prostu na różnorodność codziennych potraw, ponieważ przystawką mogą być dania z ziemniaków, makaronu, ryżu, mięsa, ryb.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 73 % 8 g
56 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 D 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wybierz gęste pomidory średniej wielkości, bez różnicy okrągłego lub owalnego kształtu. Umyj pomidory, pokrój na pół i usuń łodygę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i paprykę. Należy je zmielić w robocie kuchennym, blenderze lub zetrzeć i wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki należy również obrać i zetrzeć na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz i drobno posiekaj warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowanie marynaty. Aby to zrobić, wymieszaj ocet z olejem roślinnym, solą i cukrem, dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź dowolny pojemnik z hermetyczną pokrywką, możesz słoik. Zaczynamy układać warstwy: najpierw pomidory cięte do góry, na nich mieszankę papryki z czosnkiem, a następnie posypać czarnym i czerwonym pieprzem mielonym. Na wierzchu marchewki i zioła i tak powtarzamy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dostałem w dwóch warstwach. Na wierzch równomiernie zalej marynatą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamknij pokrywkę i odwróć do góry nogami. Wkładamy do lodówki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 8-10 godzinach nasza przekąska jest gotowa. Koreańskie pomidory można przechowywać przez kilka dni w lodówce, ale nie trzeba ich odwracać do góry nogami. Smacznego!

- zamiast czerwonej mielonej papryki można użyć papryczki chili-1 szt., należy ją zmielić razem z papryką i czosnkiem.
- pomidory w stylu koreańskim można gotować bez marchewki.
- możesz zmienić ostrość przekąski, w zależności od preferencji smakowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy