słodko-kwaśne ogórki na zimę w słoikach bez octu
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Umyj warzywa, włóż do miski i zalej wrzącą wodą.
Krok 3:
Ogórki umyć, przyciąć ogony
Krok 4:
Słoiki rozciągają się. Połóż Zielenie i groszek ziela angielskiego na dnie każdego słoika. Następnie napełnij ogórki
Krok 5:
Opłucz pokrywki i zagotuj
Krok 6:
Marynatę przygotowujemy w następujący sposób: zagotuj wodę, włóż do niej cukier, sól, pieprz, kwas cytrynowy. Rozpuść wszystkie składniki, zagotuj.
Krok 7:
Wlej warzywa do słoików gorącą marynatą. Schłodzić przez 10-15 minut.
Krok 8:
Następnie spuść płyn z powrotem do garnka, ponownie zagotuj.
Krok 9:
Ponownie zalej warzywa wrzącą marinodą, zwiń pokrywki, Odwróć pokrywki, zawiń i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 10:
Przechowuj gotowe ogórki w chłodnym miejscu, lepiej w piwnicy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g