słodko-kwaśne ogórki na zimę w słoikach bez octu

chrupiący ogórek jest inny, marynowany lub słodko-kwaśny. Nie każdy lubi ocet i marynaty na bazie octu. Ogórki gotowane w marynacie na bazie kwasu cytrynowego nie smakują szczególnie ostro, marynata jest bardziej miękka i lekko słodkawa. W ten sposób możesz gotować ogórki i cukinię. Najważniejsze jest przechowywanie słoików z konserwacją na bazie kwasu cytrynowego w chłodnym, ciemnym miejscu, takim jak Piwnica.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
19 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj warzywa, włóż do miski i zalej wrzącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórki umyć, przyciąć ogony

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Słoiki rozciągają się. Połóż Zielenie i groszek ziela angielskiego na dnie każdego słoika. Następnie napełnij ogórki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz pokrywki i zagotuj

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Marynatę przygotowujemy w następujący sposób: zagotuj wodę, włóż do niej cukier, sól, pieprz, kwas cytrynowy. Rozpuść wszystkie składniki, zagotuj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej warzywa do słoików gorącą marynatą. Schłodzić przez 10-15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie spuść płyn z powrotem do garnka, ponownie zagotuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie zalej warzywa wrzącą marinodą, zwiń pokrywki, Odwróć pokrywki, zawiń i pozostaw do ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przechowuj gotowe ogórki w chłodnym miejscu, lepiej w piwnicy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy