szaszłyki z kurczaka po hawajsku

pyszny grill na piknik na świeżym powietrzu! Ananasy i przyprawy nadają kebabowi oryginalny smak. Mięso jest miękkie i delikatne.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 10 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 42 % 8 g
75 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i pokrój każdy na identyczne kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrym nożem obierz i wydrążaj ananasa, a następnie pokrój go w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce połącz starty imbir (można użyć suchego), przyprawę do kurczaka i sos sojowy. Dodaj filet z kurczaka i ananasa, wymieszaj, pozostaw do marynowania na 10-15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż marynowane mięso na szaszłykach razem z ananasem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Grilluj szaszłyki na rozżarzonych węglach, obracając je od czasu do czasu, aż będą całkowicie ugotowane przez 10-15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj z ziołami. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy