skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj pomidory. Dokładnie umyj uszkodzone miejsca, odetnij lub wyrzuć cały owoc, usuń łodygę i, jeśli to możliwe, Sortuj owoce według wielkości. Przygotowujemy banki. Dokładnie umyj, Odrzuć z uszkodzeniami i odpryskami. Dokładnie sprawdzamy Pojemnik obrotowy (używany). Sterylizujemy puszki na parze.
Krok 2:
W przygotowanych słoikach kładziemy przyprawy na dnie: - parasol koperkowy-1-2, - groszek i ziele angielskie, - kminek 3-5 nasion na 1 litrowy słoik, - goździki 1-2 szt. na 1 litrowy słoik.
Krok 3:
Następnie włóż 1-2 plasterki buraków ... (kolor i smak solanki zależy od buraków, nie wkładaj dużo buraków, w przeciwnym razie solanka będzie smakować ściągająco)
Krok 4:
... 5-7 plasterków jabłek i kilka ząbków czosnku. (dla 1-litrowej puszki).
Krok 5:
Napełnij puszki pomidorami do wieszaków. Nie układałem ciasno małych pomidorów, ale po prostu wsypałem je do słoika garściami, a następnie potrząsnąłem słoikiem i lekko zmiażdżyłem pomidory palcami.
Krok 6:
Napełnij słoiki wrzącą wodą przez 20-30 minut. Następnie wlej tę wodę do jednego dużego pojemnika i wypełnij. Jeśli przyprawy dostaną się do wody, nie jest straszne, niech tak pozostanie. Wypełnienie (marynata) - dodaj cukier, sól do wody odsączonej ze słoików i wymieszaj. Gotować. Następnie zmniejsz ogień i stale mieszając marynatę, ostrożnie wlej ocet. Wlej pomidory na szyję słoika gorącą marynatą i zwiń pokrywkę.
Krok 7:
Charakterystyczny bogaty kolor solanka i pomidory nabiorą za kilka tygodni. Możesz od czasu do czasu Potrząsać słoikami, aby wymieszać marynatę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g