zielone pomidory z jabłkami w różowej solance

to niezwykła i smaczna Dekoracja zimowego stołu! Jesień-zakończenie sezonu ogrodniczego i przygotowanie terenu do zimowania. Często pozostaje wiele niedojrzałych pomidorów, które można z nimi zrobić, wyrzucić Lub zachować, tworząc wspaniały smaczny preparat na zimę.
MicheaszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
26 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj pomidory. Dokładnie umyj uszkodzone miejsca, odetnij lub wyrzuć cały owoc, usuń łodygę i, jeśli to możliwe, Sortuj owoce według wielkości. Przygotowujemy banki. Dokładnie umyj, Odrzuć z uszkodzeniami i odpryskami. Dokładnie sprawdzamy Pojemnik obrotowy (używany). Sterylizujemy puszki na parze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przygotowanych słoikach kładziemy przyprawy na dnie: - parasol koperkowy-1-2, - groszek i ziele angielskie, - kminek 3-5 nasion na 1 litrowy słoik, - goździki 1-2 szt. na 1 litrowy słoik.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie włóż 1-2 plasterki buraków ... (kolor i smak solanki zależy od buraków, nie wkładaj dużo buraków, w przeciwnym razie solanka będzie smakować ściągająco)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    ... 5-7 plasterków jabłek i kilka ząbków czosnku. (dla 1-litrowej puszki).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij puszki pomidorami do wieszaków. Nie układałem ciasno małych pomidorów, ale po prostu wsypałem je do słoika garściami, a następnie potrząsnąłem słoikiem i lekko zmiażdżyłem pomidory palcami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij słoiki wrzącą wodą przez 20-30 minut. Następnie wlej tę wodę do jednego dużego pojemnika i wypełnij. Jeśli przyprawy dostaną się do wody, nie jest straszne, niech tak pozostanie. Wypełnienie (marynata) - dodaj cukier, sól do wody odsączonej ze słoików i wymieszaj. Gotować. Następnie zmniejsz ogień i stale mieszając marynatę, ostrożnie wlej ocet. Wlej pomidory na szyję słoika gorącą marynatą i zwiń pokrywkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Charakterystyczny bogaty kolor solanka i pomidory nabiorą za kilka tygodni. Możesz od czasu do czasu Potrząsać słoikami, aby wymieszać marynatę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy