skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj pomidory. Łodygi można usunąć lub pozostawić. Robię tak i tak.
2. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie.
3. Obierz czosnek, pokrój goździki na kilka kawałków.
4. Pokrój również ostrą paprykę w pierścienie, pamiętając o usunięciu nasion.
5. Wysterylizuj słoiki. Zagotuj litr wody.
6. Na dnie każdego słoika umieść cebulę, czosnek, pieprz.
7. Pomidory, wcześniej umyte, nakłuć wykałaczką na łodydze. Jest to konieczne, aby uniknąć pękania skóry pod wpływem gorącej wody. Ułóż pomidory w słoikach.
8. Połóż gałązki pietruszki na wierzchu.
9. Zalej zawartość słoików wrzącą wodą, przykryj sterylnymi pokrywkami i odstaw na 10 minut.
10. Po spuszczeniu wody z powrotem do rondla dodaj do niej sól i cukier, ponownie zagotuj, a następnie wlej ocet jabłkowy.
11. Napełnij słoiki gorącą marynatą do góry, zwiń pokrywki, ostudź przedmiot do góry nogami w ciepłym miejscu, na przykład owinięty kocem.
przechowuj marynowane pomidory koktajlowe przygotowane według tego przepisu w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g