skład / składniki
metoda gotowania
Tiradito-danie kuchni "peruwiańsko-japońskiej", tzw. kuchnia Nikkei. Nazwa dania, po hiszpańsku tiradito, oznacza cienkie plasterki surowej ryby w ostrym sosie. Podstawą Tiradito jest świeża ryba (w tym przypadku nie mamy klasycznego Tiradito rybnego, ale Abalone) dowolnej odmiany, ostry nóż i soczysta limonka.
więc zacznijmy.
przygotuj uchowce:
- uszy należy wyjąć z muszli, pokroić, pozostawiając tylko mięso do gotowania;
- opłucz mięso, dobrze wysusz i pokrój cienko ostrym nożem w plastry;
- plastry należy wysuszyć serwetką i lekko zamrozić.
przygotuj marynatę, do czego potrzebujesz:
- w naczyniu ceramicznym umieść sok z limonki;
- drobno posiekaj czosnek i dodaj do soku z limonki;
- wymieszaj i Posol marynatę solą morską.
marynuj mrożone plastry Abalone przez 25 minut w chłodnym miejscu.
w międzyczasie przygotuj sos do podania:
- w misce blendera łączymy fasolę, posiekaną kolendrę, pietruszkę i seler;
- dodaj ostrą suszoną paprykę, posiekane strąki ostrej zielonej i czerwonej papryki, pozostawiając kilka pierścieni pieprzu do dekoracji;
- wlewamy oliwę z oliwek;
- zmiel SOS blenderem, aż będzie gładki.
podawaj marynowane plastry Abalone z ostrym sosem na zlewie lub talerzu, udekorowane pierścieniami zielonej i czerwonej papryki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Uchowce - 189 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g