Tiradito Abalone

danie modnego miejsca gastronomicznego-kuchni Nikkei! Bądź trendy! To danie to po prostu eksplozja smaku! Przygotuj go na spotkanie z przyjaciółmi i sukces i dania, a Ty jako kucharz będziesz na pewno zapewniony ;) pyszne, niezwykłe, niesamowicie apetyczne! Czy jedzenie może być stylowe? Tak, może :)
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 74 % 14 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 5 % 1 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

Tiradito-danie kuchni "peruwiańsko-japońskiej", tzw. kuchnia Nikkei. Nazwa dania, po hiszpańsku tiradito, oznacza cienkie plasterki surowej ryby w ostrym sosie. Podstawą Tiradito jest świeża ryba (w tym przypadku nie mamy klasycznego Tiradito rybnego, ale Abalone) dowolnej odmiany, ostry nóż i soczysta limonka.

więc zacznijmy.

przygotuj uchowce:

- uszy należy wyjąć z muszli, pokroić, pozostawiając tylko mięso do gotowania;
- opłucz mięso, dobrze wysusz i pokrój cienko ostrym nożem w plastry;
- plastry należy wysuszyć serwetką i lekko zamrozić.

przygotuj marynatę, do czego potrzebujesz:

- w naczyniu ceramicznym umieść sok z limonki;
- drobno posiekaj czosnek i dodaj do soku z limonki;
- wymieszaj i Posol marynatę solą morską.

marynuj mrożone plastry Abalone przez 25 minut w chłodnym miejscu.

w międzyczasie przygotuj sos do podania:

- w misce blendera łączymy fasolę, posiekaną kolendrę, pietruszkę i seler;
- dodaj ostrą suszoną paprykę, posiekane strąki ostrej zielonej i czerwonej papryki, pozostawiając kilka pierścieni pieprzu do dekoracji;
- wlewamy oliwę z oliwek;
- zmiel SOS blenderem, aż będzie gładki.

podawaj marynowane plastry Abalone z ostrym sosem na zlewie lub talerzu, udekorowane pierścieniami zielonej i czerwonej papryki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Uchowce - 189   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy