solanka warzywna na zimę

Zbierz witaminy na zimę! Zobacz przepis na chrupiącą mieszankę warzywną. Każda gospodyni ma własne przepisy, sztuczki i mądrość w procesie konserwowania. Postanowiłem podzielić się jednym z moich ulubionych przepisów na solankę warzywną. Jest to bardzo eleganckie, pachnące i soczyste danie, które jest przygotowywane z sezonowych warzyw i przechowywane do wiosny. Wydajność naczynia to 2 puszki po 1 litrze lub 4 puszki po 0,5 litra.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 73 % 8 g
49 kcal
IG: 88 / 0 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

najpierw musisz przygotować wszystkie warzywa: umyć, osuszyć i obrać.

następnie przejdź do krojenia:

- posiekaj kapustę nożem lub rozdrabniaczem z płytkami nie grubszymi niż 3 mm;
- paprykę pokroić w kostkę 1 x 1 cm;
- pokrój cebulę w talerze w kształcie półksiężyca;
- pomidory sparzyć, schłodzić w lodowatej wodzie, obrać i pokroić w dużą kostkę;
- pokrój gorzką paprykę w kółka;
- drobno posiekaj pietruszkę;
- pokrój korzeń pietruszki w paski.

weź duży garnek o grubych ściankach, rozgrzej go, wlej oliwę z oliwek i włóż cebulę. Następnie cebulę przez 6-8 minut i dodaj resztę warzyw, a także czosnek przepuszczony przez prasę, z wyjątkiem cukru i soli. Zamknij pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez 35-40 minut.
10-15 minut przed końcem gotowania dodaj ocet.

rozłóż mieszaninę warzyw w uprzednio umytych, wysterylizowanych i wysuszonych słoikach w roztworze sody. Przykryj słoiki pokrywkami, włóż do dużego rondla na ręczniku, zalej wrzącą wodą i sterylizuj przez 15-25 minut (od momentu wrzenia). Następnie szczelnie zamknij słoiki, ostudź i wyślij do przechowywania.

przechowuj mieszankę warzywną w temperaturze 1-7 stopni i podawaj jako dodatek do dań mięsnych lub owsianek.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czerwona kapusta - 27   kcal/100g
  • Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy