skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz przygotować wszystkie warzywa: umyć, osuszyć i obrać.
następnie przejdź do krojenia:
- posiekaj kapustę nożem lub rozdrabniaczem z płytkami nie grubszymi niż 3 mm;
- paprykę pokroić w kostkę 1 x 1 cm;
- pokrój cebulę w talerze w kształcie półksiężyca;
- pomidory sparzyć, schłodzić w lodowatej wodzie, obrać i pokroić w dużą kostkę;
- pokrój gorzką paprykę w kółka;
- drobno posiekaj pietruszkę;
- pokrój korzeń pietruszki w paski.
weź duży garnek o grubych ściankach, rozgrzej go, wlej oliwę z oliwek i włóż cebulę. Następnie cebulę przez 6-8 minut i dodaj resztę warzyw, a także czosnek przepuszczony przez prasę, z wyjątkiem cukru i soli. Zamknij pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez 35-40 minut.
10-15 minut przed końcem gotowania dodaj ocet.
rozłóż mieszaninę warzyw w uprzednio umytych, wysterylizowanych i wysuszonych słoikach w roztworze sody. Przykryj słoiki pokrywkami, włóż do dużego rondla na ręczniku, zalej wrzącą wodą i sterylizuj przez 15-25 minut (od momentu wrzenia). Następnie szczelnie zamknij słoiki, ostudź i wyślij do przechowywania.
przechowuj mieszankę warzywną w temperaturze 1-7 stopni i podawaj jako dodatek do dań mięsnych lub owsianek.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czerwona kapusta - 27 kcal/100g
- Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g