skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oto ona, piękno, którego potrzebujemy, aby stworzyć cud. Kapustę brokułową i kolorową namoczyć w osolonej wodzie, aby pozbyć się ewentualnych robaków i umyć pod bieżącą wodą. Demontujemy kwiatostany. Pokrój marchewki w kółka, cebulę w półpierścienie, paprykę w kostkę. Przygotuj marynatę: dodaj ocet, sól, cukier do 3 litrów wody i gotuj przez 2-3 minuty.
Krok 2:
Gdy marynata się zagotuje, umieść warzywa w słoikach pięknie warstwami. Na dnie gałązki pietruszki, cebuli, papryki, marchwi, dalej brokułów, kalafiora, pomidorów i papryki. Zostało trochę miejsca-dodaj kapustę. Wlać gorącą marynatę, zamknąć, odwrócić, owinąć, ostudzić. Okazało się, że 8 słoików po 0,9 l.
nigdy nie robiłem półfabrykatów z brokułami. Postanowiłem spróbować. Czekam, aż będzie można otworzyć i skosztować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g