pieczarki w marynacie na zimę
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj grzyby, duże-pokrój na pół.
2. Umyj i posiekaj czosnek i zioła.
3. Do grzybów dodaj olej, przyprawy, sól i cukier. Gotować na wolnym ogniu przez 12 minut po ugotowaniu. Dodaj czosnek i zioła 2 minuty przed końcem gotowania.
4. Wlej ocet, przykryj i trzymaj w ogniu jeszcze przez 1 minutę.
5. Przenieś grzyby do sterylnych słoików i zwiń. Przechowywać w chłodnym miejscu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g