skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj pomidory, pokrój na ćwiartki(małe-na pół), pokrój łodygę.
2. Obierz czosnek, pokrój na talerze.
3. Rozłóż goździki, ziele angielskie i czarny groszek na dnie sterylnych słoików.
4. Kawałki pomidorów układamy w słoikach z przyprawami, przesuwając je na talerze czosnkowe.
5. Wlej wodę do rondla, wlej sól i cukier, rozłóż liść laurowy, Wyślij do ognia i gotuj przez 4 minuty od momentu wrzenia, a następnie wlej ocet.
6. Napełnij słoiki z pomidorami marynatą, przykryj sterylnymi pokrywkami.
7. W dużym rondlu z wysokim bokiem umieszczamy puste puszki, umieszczając pod nimi lniany ręcznik kuchenny. Wlej gorącą wodę do rondla, aby dotarła do ramion słoika. Sterylizuj w ciągu 20 minut od momentu wrzenia.
8. Cóż, ostatni "szlif" - zwijamy puszki, odwracamy do góry nogami, owijamy w ciepły koc (koc) i zostawiamy na jeden dzień, po czym wkładamy do spiżarni.
te puste miejsca nie pozostaną długo, ponieważ zawartość jest bardzo smaczna!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g