skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki do przygotowania. Pomidory muszą być małe, dojrzałe, ale jędrne i elastyczne. Dokładnie umyj pomidory pod bieżącą wodą. Pozwól wodzie spłynąć z warzyw. W każdym warzywie wykonujemy kilka nakłuć drewnianą wykałaczką, aby nie pękły, gdy zalewamy je gorącą marynatą.
obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni.
koncentrat pomidorowy można przygotować samodzielnie ze świeżych pomidorów lub użyć gotowego, przygotowanego wcześniej w domu lub zakupionego w sklepie.
z góry musisz wysterylizować małe słoiki. Możesz sterylizować w dowolny sprawdzony sposób: w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Pokrywy gotujemy i suszymy.
pomidory układamy szczelnie w słoikach, układając połówki pierścieni cebuli między warstwami. Zagotuj wodę w czajniku i natychmiast wlej pomidory. Zostawiamy je, przykrywając słoiki pokrywkami, na 10 minut.
W międzyczasie wlej czystą przefiltrowaną wodę do garnka, dodaj koncentrat pomidorowy. Dodaj ziarna pieprzu, cukier i sól. Podpalamy, doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając łyżką. Gotuj marynatę na średnim ogniu przez około 5 minut.
spuść wodę ze słoików z pomidorami. Napełnij je wrzącą marynatą.
pokrywamy słoiki pokrywkami i wkładamy je do garnka z wodą. Na dnie patelni należy położyć szmatkę, aby słoiki nie pękły. Woda powinna zamykać słoiki do wieszaków, nie wyżej, w przeciwnym razie zaczniemy wlewać je do słoików podczas gotowania. Kładziemy patelnię na ogniu. gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i sterylizuj puszki o pojemności 0,5 litra przez około 20 minut.
natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. odwróć je do góry nogami, przykryj kocem. Ostudzić w temperaturze pokojowej i przechowywać w spiżarni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g