pomidory w koncentracie pomidorowym bez octu

Prosty, ale bardzo smaczny i zdrowy zbiór pomidorów na zimę! Trudno kogoś zaskoczyć zwykłymi marynowanymi pomidorami, ale przystawka z pomidorów gotowana w koncentracie pomidorowym nawet na świątecznym stole nie pozostanie niezauważona. Goście z reguły są zaskoczeni nie tylko pięknym wyglądem przedmiotu obrabianego, ale także przyjemnym, delikatnym smakiem. W koncentracie pomidorowym zwinięte pomidory są elastyczne, ale jednocześnie z miękkim i delikatnym miąższem, o słodko-kwaśnym smaku. Przygotowanie takiego przedmiotu jest proste. Brak octu w kompozycji sprawia, że jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
14 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

Przygotuj składniki do przygotowania. Pomidory muszą być małe, dojrzałe, ale jędrne i elastyczne. Dokładnie umyj pomidory pod bieżącą wodą. Pozwól wodzie spłynąć z warzyw. W każdym warzywie wykonujemy kilka nakłuć drewnianą wykałaczką, aby nie pękły, gdy zalewamy je gorącą marynatą.
obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni.
koncentrat pomidorowy można przygotować samodzielnie ze świeżych pomidorów lub użyć gotowego, przygotowanego wcześniej w domu lub zakupionego w sklepie.
z góry musisz wysterylizować małe słoiki. Możesz sterylizować w dowolny sprawdzony sposób: w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Pokrywy gotujemy i suszymy.
pomidory układamy szczelnie w słoikach, układając połówki pierścieni cebuli między warstwami. Zagotuj wodę w czajniku i natychmiast wlej pomidory. Zostawiamy je, przykrywając słoiki pokrywkami, na 10 minut.
W międzyczasie wlej czystą przefiltrowaną wodę do garnka, dodaj koncentrat pomidorowy. Dodaj ziarna pieprzu, cukier i sól. Podpalamy, doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając łyżką. Gotuj marynatę na średnim ogniu przez około 5 minut.
spuść wodę ze słoików z pomidorami. Napełnij je wrzącą marynatą.
pokrywamy słoiki pokrywkami i wkładamy je do garnka z wodą. Na dnie patelni należy położyć szmatkę, aby słoiki nie pękły. Woda powinna zamykać słoiki do wieszaków, nie wyżej, w przeciwnym razie zaczniemy wlewać je do słoików podczas gotowania. Kładziemy patelnię na ogniu. gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i sterylizuj puszki o pojemności 0,5 litra przez około 20 minut.
natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. odwróć je do góry nogami, przykryj kocem. Ostudzić w temperaturze pokojowej i przechowywać w spiżarni.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy