pomidory w koncentracie pomidorowym z octem

bardzo delikatne i słodkie w smaku pomidory w koncentracie pomidorowym na zimę! Istnieje wiele ciekawych przepisów na przekąski z pomidorów na zimę. Ten przepis jest jednym z nich. Pod względem czasu i metody gotowania praktycznie nie różni się od zwykłego konserwowania pomidorów, ale okazuje się, że taki skręt jest znacznie bardziej niezwykły i smaczniejszy. A dodanie octu pozwoli Ci przechowywać takie puste miejsca nawet w domu w temperaturze pokojowej, jeśli nie ma chłodnej spiżarni.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
25 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

Przygotuj składniki. Wcześniej musisz przygotować słoiki, umyć je roztworem sody i wysterylizować w sprawdzony i pewny sposób: w piekarniku, w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Myj również pokrywki i gotuj, pozwól pojemnikowi wyschnąć.
pomidory muszą być małe, dojrzałe, ale elastyczne, aby nie pękały podczas przygotowywania półfabrykatów i nalewania wrzącej wody. Aby zapewnić niezawodność każdego płodu, musisz nakłuć wykałaczką w kilku miejscach.
smak przekąski pomidorowej można urozmaicić, dodać cebulę i koperek.
świeże warzywa młodego koperku są dokładnie myte, suszone na ręczniku papierowym.
obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni, jeśli cebula jest duża. Jeśli cebula jest mała, możesz pokroić w całe pierścienie.
na dnie słoika kładziemy kilka gałązek koperku i kilka krążków cebuli. Rozłóż część pomidorów na wierzchu, aby zakryły słoik do połowy. Ponownie kilka gałązek kopru i cebuli. Rozkładamy resztki pomidorów na Ramiona puszek, musisz mocno ułożyć warzywa. Na wierzchu resztki zieleni i cebuli.
gotowanie marynaty. Wlej wodę do rondla. Włącz ogień, zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego. Dodaj koncentrat pomidorowy, gdy mieszanina się zagotuje, gotuj przez około 5 minut. następnie dodaj cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Wymieszaj mieszaninę, gotuj przez około 5 minut. Wlej ocet do rondla z marynatą, natychmiast wyłącz ogień.
wlej wrzącą marynatę do słoików. Natychmiast zwiń pokrywki. kładziemy słoiki szyjką, owijamy je kocem na górze i pozostawiamy w tej pozycji, aż całkowicie ostygną, ale przedmiot obrabiany powinien być stopniowo chłodzony, więc zostawiamy go w temperaturze pokojowej, nie można go natychmiast wyjąć na zimno. Możesz przechowywać tę przekąskę w chłodnym miejscu przez dość długi czas. W temperaturze pokojowej lepiej przechowywać pomidory nie dłużej niż trzy miesiące.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy