skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Wcześniej musisz przygotować słoiki, umyć je roztworem sody i wysterylizować w sprawdzony i pewny sposób: w piekarniku, w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Myj również pokrywki i gotuj, pozwól pojemnikowi wyschnąć.
pomidory muszą być małe, dojrzałe, ale elastyczne, aby nie pękały podczas przygotowywania półfabrykatów i nalewania wrzącej wody. Aby zapewnić niezawodność każdego płodu, musisz nakłuć wykałaczką w kilku miejscach.
smak przekąski pomidorowej można urozmaicić, dodać cebulę i koperek.
świeże warzywa młodego koperku są dokładnie myte, suszone na ręczniku papierowym.
obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni, jeśli cebula jest duża. Jeśli cebula jest mała, możesz pokroić w całe pierścienie.
na dnie słoika kładziemy kilka gałązek koperku i kilka krążków cebuli. Rozłóż część pomidorów na wierzchu, aby zakryły słoik do połowy. Ponownie kilka gałązek kopru i cebuli. Rozkładamy resztki pomidorów na Ramiona puszek, musisz mocno ułożyć warzywa. Na wierzchu resztki zieleni i cebuli.
gotowanie marynaty. Wlej wodę do rondla. Włącz ogień, zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego. Dodaj koncentrat pomidorowy, gdy mieszanina się zagotuje, gotuj przez około 5 minut. następnie dodaj cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Wymieszaj mieszaninę, gotuj przez około 5 minut. Wlej ocet do rondla z marynatą, natychmiast wyłącz ogień.
wlej wrzącą marynatę do słoików. Natychmiast zwiń pokrywki. kładziemy słoiki szyjką, owijamy je kocem na górze i pozostawiamy w tej pozycji, aż całkowicie ostygną, ale przedmiot obrabiany powinien być stopniowo chłodzony, więc zostawiamy go w temperaturze pokojowej, nie można go natychmiast wyjąć na zimno. Możesz przechowywać tę przekąskę w chłodnym miejscu przez dość długi czas. W temperaturze pokojowej lepiej przechowywać pomidory nie dłużej niż trzy miesiące.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g