pomidory w koncentracie pomidorowym z czosnkiem

Oryginalna i bardzo smaczna przekąska pomidorowa na zimę! Zimą na świątecznym stole z reguły gospodynie domowe umieszczają kilka misek z najbardziej udanymi i niezwykłymi przekąskami warzywnymi przygotowanymi w sezonie przygotowawczym na zimę. Pomidory w koncentracie pomidorowym z czosnkiem można bezpiecznie zaliczyć do nich. Taki preparat nadaje się zarówno na ucztę, jak i na lunch lub kolację w kręgu rodzinnym jako dodatek do mięsa i innych potraw.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
35 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Ta przekąska może być wykonana z fabrycznej pasty pomidorowej, ale okaże się znacznie smaczniejsza, jeśli zostanie ugotowana z domową pastą pomidorową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy od gotowania warzyw. Pomidory potrzebują dojrzałych, ale gęstych i mocnych. Moje warzywa. Pozwól wodzie spłynąć z nich.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory, których użyjemy do przygotowania koncentratu pomidorowego, kroimy na ćwiartki, wkładamy do rondla. Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki. Wysyłamy cebulę do pomidorów, wlewamy pół szklanki wody do rondla. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować na średnim ogniu pod pokrywką przez około 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie zmiel masę mikserem w puree, skórka pomidora zbierze się na powierzchni, wyjmij ją. Dodaj do koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru, 1,5 łyżeczki soli. Mieszaj i gotuj przez około godzinę na średnim ogniu, okresowo mieszając zawartość patelni. Pasta pomidorowa powinna gotować się prawie pięć razy. Dodaj 70 ml octu stołowego i gotuj przez około 5 minut od momentu wrzenia. Pasta pomidorowa jest gotowa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przejdź do zbioru pomidorów. Do zszywania lepiej używać małych pomidorów. Przekłuwamy pomidory w kilku miejscach wykałaczką, aby nie pękły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj paprykę, usuń nasiona, pokrój w pierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz czosnek, pokrój goździki na kilka dużych kawałków lub płytek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pasta pomidorowa i woda wlewamy do rondla, podpalamy, dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki soli, kilka groszków czarnego pieprzu, ziela angielskiego, kilka liści laurowych. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Gotuj przez około 5 minut. Słoiki należy wcześniej wysterylizować w dowolny wygodny, sprawdzony sposób: w łaźni wodnej, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Pokrywki myjemy i gotujemy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Szczelnie układamy warzywa w wcześniej wysterylizowanych słoikach, naprzemiennie. Natychmiast zalej pomidory wrzącą marynatą w słoikach, aż do ramion słoików.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj je pokrywkami i sterylizuj w piekarniku przez około 15 minut słoika o pojemności 0,5 litra lub w łaźni wodnej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwijamy słoiki pokrywkami. odwróć do góry nogami, przykryj kocem i pozwól mu ostygnąć. Odkładamy do przechowywania w spiżarni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g

Podobne przepisy