skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Ta przekąska może być wykonana z fabrycznej pasty pomidorowej, ale okaże się znacznie smaczniejsza, jeśli zostanie ugotowana z domową pastą pomidorową.
Krok 2:
Zacznijmy od gotowania warzyw. Pomidory potrzebują dojrzałych, ale gęstych i mocnych. Moje warzywa. Pozwól wodzie spłynąć z nich.
Krok 3:
Pomidory, których użyjemy do przygotowania koncentratu pomidorowego, kroimy na ćwiartki, wkładamy do rondla. Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki. Wysyłamy cebulę do pomidorów, wlewamy pół szklanki wody do rondla. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować na średnim ogniu pod pokrywką przez około 15 minut.
Krok 4:
Następnie zmiel masę mikserem w puree, skórka pomidora zbierze się na powierzchni, wyjmij ją. Dodaj do koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru, 1,5 łyżeczki soli. Mieszaj i gotuj przez około godzinę na średnim ogniu, okresowo mieszając zawartość patelni. Pasta pomidorowa powinna gotować się prawie pięć razy. Dodaj 70 ml octu stołowego i gotuj przez około 5 minut od momentu wrzenia. Pasta pomidorowa jest gotowa.
Krok 5:
Przejdź do zbioru pomidorów. Do zszywania lepiej używać małych pomidorów. Przekłuwamy pomidory w kilku miejscach wykałaczką, aby nie pękły.
Krok 6:
Umyj paprykę, usuń nasiona, pokrój w pierścienie.
Krok 7:
Obierz czosnek, pokrój goździki na kilka dużych kawałków lub płytek.
Krok 8:
Pasta pomidorowa i woda wlewamy do rondla, podpalamy, dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki soli, kilka groszków czarnego pieprzu, ziela angielskiego, kilka liści laurowych. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Gotuj przez około 5 minut. Słoiki należy wcześniej wysterylizować w dowolny wygodny, sprawdzony sposób: w łaźni wodnej, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Pokrywki myjemy i gotujemy.
Krok 9:
Szczelnie układamy warzywa w wcześniej wysterylizowanych słoikach, naprzemiennie. Natychmiast zalej pomidory wrzącą marynatą w słoikach, aż do ramion słoików.
Krok 10:
Przykryj je pokrywkami i sterylizuj w piekarniku przez około 15 minut słoika o pojemności 0,5 litra lub w łaźni wodnej.
Krok 11:
Zwijamy słoiki pokrywkami. odwróć do góry nogami, przykryj kocem i pozwól mu ostygnąć. Odkładamy do przechowywania w spiżarni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g