skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim sortujemy pieczarki. Aby przygotować danie, musisz wziąć tylko dobre młode grzyby, idealne, jeśli są małe i mniej więcej tego samego rozmiaru. Moje pieczarki pod bieżącą wodą, ale nie daj się ponieść emocjom, po prostu spłucz. Wilgoć osuszamy ręcznikami papierowymi. W razie potrzeby zeskrob nogi i powierzchnię czapek nożem. Jeśli grzyby są duże, możesz pokroić je na połówki, a nawet ćwiartki.
na dużej patelni układamy suszone zioła prowansalskie, goździki, kolendrę w nasionach, ziele angielskie i liście laurowe. Obieramy ząbki czosnku z łuski, przepuszczamy je przez prasę i dodajemy również do rondla. Wlej tam cukier granulowany i sól, wlej olej roślinny i ocet. Koperek myjemy i suszymy, po czym drobno siekamy i rozprowadzamy do pozostałych składników.
stawiamy rondel na małym ogniu, doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. W tym procesie nie zapomnij wymieszać mieszanki. Gdy zawartość patelni się zagotuje, włóż do niej pieczarki. Gotuj je przez 1-2 minuty, mieszając. Zmniejsz ogień na najniższym poziomie, przykryj patelnię pokrywką i gotuj grzyby przez 7-8 minut.
gdy minie określony czas, wyłącz ogrzewanie i pozostaw grzyby na patelni pod pokrywką na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy małe słoiki. Sterylizujemy je w dowolny wygodny sposób, na przykład w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Nie zapomnij też o pokrywkach.
czas minął-włóż pieczarki do przygotowanych słoików, Zamknij hermetycznie pokrywkami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Po usunięciu grzybów na stałe miejsce przechowywania na zimno.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g