pieczarki na zimę w słoikach

świetna przekąska! Łatwy, szybki w przygotowaniu, smak Doskonały! Pieczarki na zimę w słoikach będą doskonałym dodatkiem do każdego dania. Można je podawać jako przystawkę na świątecznym stole. Ponadto marynowane pieczarki można stosować do przygotowywania kanapek, kanapek, wkładania ich do sałatek, a nawet wypieków. Największym plusem jest to, że grzyby przygotowane według tego przepisu są gotowe do spożycia następnego dnia! Jednocześnie są przechowywane przez długi czas w lodówce lub piwnicy, nie tracąc smaku i aromatu.
ParslinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 27 % 4 g
91 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

przede wszystkim sortujemy pieczarki. Aby przygotować danie, musisz wziąć tylko dobre młode grzyby, idealne, jeśli są małe i mniej więcej tego samego rozmiaru. Moje pieczarki pod bieżącą wodą, ale nie daj się ponieść emocjom, po prostu spłucz. Wilgoć osuszamy ręcznikami papierowymi. W razie potrzeby zeskrob nogi i powierzchnię czapek nożem. Jeśli grzyby są duże, możesz pokroić je na połówki, a nawet ćwiartki.

na dużej patelni układamy suszone zioła prowansalskie, goździki, kolendrę w nasionach, ziele angielskie i liście laurowe. Obieramy ząbki czosnku z łuski, przepuszczamy je przez prasę i dodajemy również do rondla. Wlej tam cukier granulowany i sól, wlej olej roślinny i ocet. Koperek myjemy i suszymy, po czym drobno siekamy i rozprowadzamy do pozostałych składników.

stawiamy rondel na małym ogniu, doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. W tym procesie nie zapomnij wymieszać mieszanki. Gdy zawartość patelni się zagotuje, włóż do niej pieczarki. Gotuj je przez 1-2 minuty, mieszając. Zmniejsz ogień na najniższym poziomie, przykryj patelnię pokrywką i gotuj grzyby przez 7-8 minut.

gdy minie określony czas, wyłącz ogrzewanie i pozostaw grzyby na patelni pod pokrywką na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy małe słoiki. Sterylizujemy je w dowolny wygodny sposób, na przykład w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Nie zapomnij też o pokrywkach.

czas minął-włóż pieczarki do przygotowanych słoików, Zamknij hermetycznie pokrywkami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Po usunięciu grzybów na stałe miejsce przechowywania na zimno.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy