skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ogórki moczyć w zimnej wodzie przez 3 do 4 godzin. Dobrze spłucz, Przytnij z 2 stron.
Krok 2:
Przygotuj wszystkie przyprawy. Wiele osób używa liści dębu, aby ogórki były chrupiące. Ale nie lubię smaku ogórków, do których dodaje się te liście, więc zwykle używam liści wiśni, porzeczek (najlepiej czarnych) oraz suszonego koperku i pieprzu - czarnego i pachnącego. Lepiej jest wziąć czerwoną paprykę, pięknie wygląda w słoiku z zielonymi ogórkami. W razie potrzeby możesz dodać dowolne przyprawy.
Krok 3:
Na dnie czystego 3-litrowego słoika połóż koperek, liście wiśni i porzeczek, ziele angielskie, ziarna pieprzu, czosnek, paprykę (możesz użyć dowolnych ziół – chrzanu, estrag itp.) i napełnij słoik ogórkami.
Krok 4:
Zagotuj wodę i zalej ogórki gorącą wodą. Przykryj słoiki pokrywkami i odstaw na 30 minut. Odcedź wodę z ogórka do rondla i przygotuj solankę.
Krok 5:
Dodaj 4 łyżeczki do 1,5 litra wody. sól i 8 łyżeczek. cukier i ponownie zagotuj. Dobrze wymieszaj wrzącą solankę, gotuj przez 5 minut i zwiń słoiki. Odwróć słoiki i zawiń je na 4-5 godzin.
Krok 6:
Ogórki z kwasem cytrynowym są gotowe na zimę! Smacznego!
mieszkamy w ciepłym regionie i już w połowie czerwca zaczynamy konserwować ogórki. Zwykle zbieram ogórki na zimę według różnych przepisów: konserwuję octem, zbieram przez fermentację, zamykam ogórki w sosie i robię z nich różne sałatki. Nie tak dawno temu wypróbowałem przepis na ogórki z kwasem cytrynowym. Bardzo podobał mi się ten przepis, ogórki są umiarkowanie kwaśne, chrupiące, twarde. Używam również tego przepisu, ponieważ odchodzę od przepisów z użyciem octu, mimo to kwas cytrynowy jest delikatniejszym składnikiem dla żołądka niż ciężki ocet. Mam nadzieję, że spodoba ci się mój przepis i z przyjemnością zjesz je zimą jako danie smoothie i dodasz do sałatek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal / 100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g