ogórki z ziołami i kwasem cytrynowym na zimę

bardzo udany przepis na ogórki konserwowe na zimę. Istnieje wiele sposobów zwijania ogórków, każdy z nich różni się składnikami, technologią gotowania i smakiem uzyskanych ogórków. Dziś chcę zaoferować przepis na przygotowanie ogórków z kwasem cytrynowym na zimę.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
14 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ogórki moczyć w zimnej wodzie przez 3 do 4 godzin. Dobrze spłucz, Przytnij z 2 stron.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj wszystkie przyprawy. Wiele osób używa liści dębu, aby ogórki były chrupiące. Ale nie lubię smaku ogórków, do których dodaje się te liście, więc zwykle używam liści wiśni, porzeczek (najlepiej czarnych) oraz suszonego koperku i pieprzu - czarnego i pachnącego. Lepiej jest wziąć czerwoną paprykę, pięknie wygląda w słoiku z zielonymi ogórkami. W razie potrzeby możesz dodać dowolne przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na dnie czystego 3-litrowego słoika połóż koperek, liście wiśni i porzeczek, ziele angielskie, ziarna pieprzu, czosnek, paprykę (możesz użyć dowolnych ziół – chrzanu, estrag itp.) i napełnij słoik ogórkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj wodę i zalej ogórki gorącą wodą. Przykryj słoiki pokrywkami i odstaw na 30 minut. Odcedź wodę z ogórka do rondla i przygotuj solankę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 4 łyżeczki do 1,5 litra wody. sól i 8 łyżeczek. cukier i ponownie zagotuj. Dobrze wymieszaj wrzącą solankę, gotuj przez 5 minut i zwiń słoiki. Odwróć słoiki i zawiń je na 4-5 godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ogórki z kwasem cytrynowym są gotowe na zimę! Smacznego!

mieszkamy w ciepłym regionie i już w połowie czerwca zaczynamy konserwować ogórki. Zwykle zbieram ogórki na zimę według różnych przepisów: konserwuję octem, zbieram przez fermentację, zamykam ogórki w sosie i robię z nich różne sałatki. Nie tak dawno temu wypróbowałem przepis na ogórki z kwasem cytrynowym. Bardzo podobał mi się ten przepis, ogórki są umiarkowanie kwaśne, chrupiące, twarde. Używam również tego przepisu, ponieważ odchodzę od przepisów z użyciem octu, mimo to kwas cytrynowy jest delikatniejszym składnikiem dla żołądka niż ciężki ocet. Mam nadzieję, że spodoba ci się mój przepis i z przyjemnością zjesz je zimą jako danie smoothie i dodasz do sałatek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal / 100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy