kapusta Piluska solona

pyszna i piękna kapusta Piluska może być ozdobą Twojego stołu. Oryginalny przepis na przygotowanie w domu na zimę kapusty "Pelyustka". Ogólnie rzecz biorąc, pelyustka to Płatek w języku ukraińskim. Surówka coleslaw ma swoją nazwę, ponieważ po ugotowaniu bardzo przypomina płatki kwiatów, gdy kawałki jarmużu są zabarwione na buraki. W naszym kraju oprócz oryginalnego słowa " pelyustka "można również znaleźć"piluska". Skąd to się wzięło, Nie wiem i prawdopodobnie nikt nie wie. Cóż, przejdźmy bezpośrednio do przepisu na kapustę "Pelyustka".
Adela♥♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
37 kcal
IG: 44 / 0 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 20 min

obierz główkę kapusty i pokrój na duże kawałki (cóż, już zrozumiałeś o płatkach).
surowe buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry o grubości około pół centymetra.
obierz czosnek i pokrój każdy plasterek na cztery części.
w przygotowanym pojemniku kładziemy kapustę (bardzo ciasno), przesuwając ją warstwami z burakami i czosnkiem.
Dodaj również liście liści laurowych.
przygotuj solankę z wody, soli, cukru i octu.
napełnij nasz pojemnik kapustą gorącą solanką i pozostaw na jeden dzień w zimnym miejscu (na przykład w lodówce).
kapusta "Pelyustka" może być przechowywana przez dość długi czas.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy