kapusta Piluska solona
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
obierz główkę kapusty i pokrój na duże kawałki (cóż, już zrozumiałeś o płatkach).
surowe buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry o grubości około pół centymetra.
obierz czosnek i pokrój każdy plasterek na cztery części.
w przygotowanym pojemniku kładziemy kapustę (bardzo ciasno), przesuwając ją warstwami z burakami i czosnkiem.
Dodaj również liście liści laurowych.
przygotuj solankę z wody, soli, cukru i octu.
napełnij nasz pojemnik kapustą gorącą solanką i pozostaw na jeden dzień w zimnym miejscu (na przykład w lodówce).
kapusta "Pelyustka" może być przechowywana przez dość długi czas.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g