skład / składniki
metoda gotowania
umyj warzywa, obierz. Zetrzyj buraki. Zrób to samo z marchewką. Robot kuchenny znacznie ułatwi zadanie.
pokrój cebulę i paprykę w półpierścienie lub kwadraty, pomidory na małe kawałki. Ogólnie rzecz biorąc, nie ma znaczenia, jak dokładnie wszystko pokroisz, możesz trzymać się zwykłych metod krojenia, których używasz podczas gotowania barszczu.
w dużym rondlu ułóż wszystkie warzywa, wymieszaj. Drobno posiekaj czosnek.
wlej olej i ocet do osobnej miski. Dodaj do nich sól i cukier, dobrze wymieszaj. Pożądane jest, aby kryształy całkowicie się rozpuściły. Wlać warzywa do powstałego płynu, wymieszać i odstawić na pół godziny.
w tym czasie przygotuj słoiki i pokrywki - dobrze je umyj i wysterylizuj.
umieść zalane warzywa na średnim ogniu, zagotuj. Następnie zmniejsz ogrzewanie, gotuj warzywa przez pół godziny. Umieść gorący sos barszczowy w słoikach, zwiń pokrywki i ostudź w ciepłym miejscu.
tankowanie jest gotowe! Można go przechowywać w temperaturze pokojowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal / 100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g