sos barszczowy bez kapusty na zimę

Przygotowanie, które pomoże szybko przygotować pyszny barszcz zimą! Świetny przepis. Zamykam w słoikach 0,5-wystarczy na raz. Okazuje się, że duży garnek pysznej i aromatycznej zupy. To, czego potrzebujesz, gdy musisz szybko przygotować obfity obiad: włóż ziemniaki i kapustę do bulionu i napełnij zupę naszym preparatem na kilka minut przed ich gotowością.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 69 % 11 g
83 kcal
IG: 36 / 0 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

umyj warzywa, obierz. Zetrzyj buraki. Zrób to samo z marchewką. Robot kuchenny znacznie ułatwi zadanie.

pokrój cebulę i paprykę w półpierścienie lub kwadraty, pomidory na małe kawałki. Ogólnie rzecz biorąc, nie ma znaczenia, jak dokładnie wszystko pokroisz, możesz trzymać się zwykłych metod krojenia, których używasz podczas gotowania barszczu.

w dużym rondlu ułóż wszystkie warzywa, wymieszaj. Drobno posiekaj czosnek.

wlej olej i ocet do osobnej miski. Dodaj do nich sól i cukier, dobrze wymieszaj. Pożądane jest, aby kryształy całkowicie się rozpuściły. Wlać warzywa do powstałego płynu, wymieszać i odstawić na pół godziny.

w tym czasie przygotuj słoiki i pokrywki - dobrze je umyj i wysterylizuj.

umieść zalane warzywa na średnim ogniu, zagotuj. Następnie zmniejsz ogrzewanie, gotuj warzywa przez pół godziny. Umieść gorący sos barszczowy w słoikach, zwiń pokrywki i ostudź w ciepłym miejscu.

tankowanie jest gotowe! Można go przechowywać w temperaturze pokojowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal / 100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy