posiekana cebula z goździkami na zimę

doskonała przystawka ze zwykłej cebuli! Zapas na zimę! W naszej rodzinie kochają cebulę. Nawet dzieci, a zwłaszcza marynowane. Podaję go do różnych potraw: mięsa i ryb, gulaszu warzywnego, sałatek. Może być również używany jako przekąska.
LenochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 60 % 9 g
80 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

na początkowym etapie przygotowania pysznej cebuli na zimę musisz zrobić marynatę. Ugotujemy to w ten sposób:

1. Wlej wodę do rondla o odpowiedniej wielkości.

2. Dodaj sól i cukier, ziarna pieprzu, liście laurowe, goździki do rondla.

3. Wlej olej roślinny i ocet 9%.

4. Umieść rondel na średnim ogniu i zagotuj, a następnie gotuj marynatę przez kolejne 1-2 minuty.

podczas gotowania marynaty zajmijmy się cebulą. Pokrój go w pierścienie lub półpierścienie w zależności od wielkości cebul.

do marynaty gotującej się na kuchence włóż posiekaną cebulę i wyłącz ogień. Pozwól mu stać w ten sposób przez minutę.

przenieś cebulę do wysterylizowanego słoika, zamknij przegotowaną pokrywką i wyślij do ostygnięcia w ciepłym miejscu do góry nogami. Możesz owinąć przedmiot kocem.

marynowana cebula jest gotowa, a teraz zimą możesz się nią delektować, dodając ją do różnych potraw lub używając jako przekąski.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy