skład / składniki
metoda gotowania
na początkowym etapie przygotowania pysznej cebuli na zimę musisz zrobić marynatę. Ugotujemy to w ten sposób:
1. Wlej wodę do rondla o odpowiedniej wielkości.
2. Dodaj sól i cukier, ziarna pieprzu, liście laurowe, goździki do rondla.
3. Wlej olej roślinny i ocet 9%.
4. Umieść rondel na średnim ogniu i zagotuj, a następnie gotuj marynatę przez kolejne 1-2 minuty.
podczas gotowania marynaty zajmijmy się cebulą. Pokrój go w pierścienie lub półpierścienie w zależności od wielkości cebul.
do marynaty gotującej się na kuchence włóż posiekaną cebulę i wyłącz ogień. Pozwól mu stać w ten sposób przez minutę.
przenieś cebulę do wysterylizowanego słoika, zamknij przegotowaną pokrywką i wyślij do ostygnięcia w ciepłym miejscu do góry nogami. Możesz owinąć przedmiot kocem.
marynowana cebula jest gotowa, a teraz zimą możesz się nią delektować, dodając ją do różnych potraw lub używając jako przekąski.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g