szczaw na zimę jak świeży

Teraz pyszny zielony barszcz można gotować nawet zimą! Szczaw na zimę jako świeży jest bardzo prosty w przygotowaniu. Cechą tego przepisu jest metoda konserwacji szczawiu zimną wodą. Dzięki niemu liście pozostają jasnozielone, a smak zielonego barszczu z jego użyciem jest bogaty i ma charakterystyczną kwaskowatość.
SilvaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
9 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

kto nie lubi zielonego barszczu? Ta pyszna, bogata zupa na bazie bulionu mięsnego i z dodatkiem świeżego szczawiu ma wielu fanów. Głównym składnikiem zielonego barszczu, bez którego nie byłoby takiego dania, jest szczaw. Młody, świeżo zerwany z ogrodu, nadaje potrawie charakterystyczną kwaskowatość na podniebieniu. Jednak zimą szczaw nie rośnie i aby przygotować pożądane danie, musisz się tym martwić latem i zwinąć świeży szczaw na zimę. Zwłaszcza, że wcale nie jest to trudne. Korzystając z tej metody, jest również bardzo szybki.

posortuj liście szczawiu i wybierz zepsute i nieodpowiednie obszary do solenia. Ponieważ spożywane są tylko liście, odetnij wszystkie łodygi.

Złóż liście szczawiu do dużej miski i zalej wodą. Dokładnie spłucz szczaw, spuść brudną wodę i spłucz ponownie. Bardzo ważne jest, aby zmyć kurz i resztki ziemi z liści, aby nie dostały się do słoików.

przygotuj pojemnik do konserwacji. Dokładnie spłucz szklane słoiki gorącą wodą, a następnie włóż je do piekarnika do góry nogami na blasze do pieczenia i podgrzej do 120 stopni. Zagotuj pokrywki w rondlu z czystą wodą.

drobno posiekaj liście szczawiu. Następnie ułóż je szczelnie w pasteryzowanych słoikach.

wlej zimną wodę do rondla lub miski i rozpuść w niej sól. Dodaj ocet stołowy i dobrze wymieszaj łyżką. Wlać gotowy roztwór do słoików z pokrojonym szczawiem do samej góry i natychmiast zwinąć czystymi pokrywkami. Ważne! Marynata, którą należy wlać szczaw, nie jest podgrzewana. To dlatego, że szczaw nie jest poddawany obróbce cieplnej, zachowuje swój jasny zielony kolor i naturalny świeży smak. Pozostaw zwinięte puszki w widocznym miejscu na dzień lub dwa. Następnie można je umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania.

świeży szczaw jest gotowy na zimę. Teraz możesz zadowolić swoich bliskich pysznym zielonym barszczem przez całą zimę! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy