skład / składniki
metoda gotowania
kto nie lubi zielonego barszczu? Ta pyszna, bogata zupa na bazie bulionu mięsnego i z dodatkiem świeżego szczawiu ma wielu fanów. Głównym składnikiem zielonego barszczu, bez którego nie byłoby takiego dania, jest szczaw. Młody, świeżo zerwany z ogrodu, nadaje potrawie charakterystyczną kwaskowatość na podniebieniu. Jednak zimą szczaw nie rośnie i aby przygotować pożądane danie, musisz się tym martwić latem i zwinąć świeży szczaw na zimę. Zwłaszcza, że wcale nie jest to trudne. Korzystając z tej metody, jest również bardzo szybki.
posortuj liście szczawiu i wybierz zepsute i nieodpowiednie obszary do solenia. Ponieważ spożywane są tylko liście, odetnij wszystkie łodygi.
Złóż liście szczawiu do dużej miski i zalej wodą. Dokładnie spłucz szczaw, spuść brudną wodę i spłucz ponownie. Bardzo ważne jest, aby zmyć kurz i resztki ziemi z liści, aby nie dostały się do słoików.
przygotuj pojemnik do konserwacji. Dokładnie spłucz szklane słoiki gorącą wodą, a następnie włóż je do piekarnika do góry nogami na blasze do pieczenia i podgrzej do 120 stopni. Zagotuj pokrywki w rondlu z czystą wodą.
drobno posiekaj liście szczawiu. Następnie ułóż je szczelnie w pasteryzowanych słoikach.
wlej zimną wodę do rondla lub miski i rozpuść w niej sól. Dodaj ocet stołowy i dobrze wymieszaj łyżką. Wlać gotowy roztwór do słoików z pokrojonym szczawiem do samej góry i natychmiast zwinąć czystymi pokrywkami. Ważne! Marynata, którą należy wlać szczaw, nie jest podgrzewana. To dlatego, że szczaw nie jest poddawany obróbce cieplnej, zachowuje swój jasny zielony kolor i naturalny świeży smak. Pozostaw zwinięte puszki w widocznym miejscu na dzień lub dwa. Następnie można je umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania.
świeży szczaw jest gotowy na zimę. Teraz możesz zadowolić swoich bliskich pysznym zielonym barszczem przez całą zimę! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g