ogórki z koncentratem pomidorowym i czosnkiem na zimę bez sterylizacji

pyszne, chrupiące ogórki bez sterylizacji na zimę. Smaczne, szybkie, wygodne.
glavbyxAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
23 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których będziemy potrzebować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przepis jest przeznaczony na 3 litrowe słoiki. Na dnie słoika umieść 1 parasol koperkowy, 1 ząbek czosnku, 3 kawałki pieprzu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórki umyć i namoczyć w wodzie przez 4 godziny, wyjąć, włożyć do słoików. Do zagotuj wodę, zalej ogórki, odstaw na 3-5 minut i spuść wodę ( nie będziemy jej potrzebować). Aby ponownie zagotować wodę (nową, czystą) i ponownie zalać ogórki, odstawić na 15 minut, następnie spuścić wodę do rondla, dodać sól, cukier, koncentrat pomidorowy, zagotować, konieczne jest, aby marynata dobrze się zagotowała, wlać ocet, zalać ogórki marynatą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rzuć czystymi, wysterylizowanymi pokrywkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy