skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których będziemy potrzebować.
Krok 2:
Przepis jest przeznaczony na 3 litrowe słoiki. Na dnie słoika umieść 1 parasol koperkowy, 1 ząbek czosnku, 3 kawałki pieprzu.
Krok 3:
Ogórki umyć i namoczyć w wodzie przez 4 godziny, wyjąć, włożyć do słoików. Do zagotuj wodę, zalej ogórki, odstaw na 3-5 minut i spuść wodę ( nie będziemy jej potrzebować). Aby ponownie zagotować wodę (nową, czystą) i ponownie zalać ogórki, odstawić na 15 minut, następnie spuścić wodę do rondla, dodać sól, cukier, koncentrat pomidorowy, zagotować, konieczne jest, aby marynata dobrze się zagotowała, wlać ocet, zalać ogórki marynatą.
Krok 4:
Rzuć czystymi, wysterylizowanymi pokrywkami.
Krok 5:
Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g